Blad met geschreven tekst 'Autism is my superpower'

Automatiseren met mensen met autisme

De cijfers die Geert Pauwels te zien kreeg, waren onthutsend. Ons land telt 100.000 mensen met autisme, waarvan 40.000 zouden kunnen werken. Hoewel zes op de tien die zich bij hen aanbieden een universitair diploma bezitten, is de werkloosheidsgraad liefst 85 percent. “De maatschappij heeft in hen geïnvesteerd, maar ze geraken niet aan de bak”, zo stelt Geert Pauwels vast.

Vlak voor de oprichting maakte hij kennis met Ilse Van den Eede, moeder van een kind met autisme. De sociologe heeft een carrière bij Randstad achter de rug. Ze volgde een postgraduaat autisme aan de Arteveldehogeschool, een opleiding die samen met Autisme Centraal wordt georganiseerd. Het klikte en de twee werden respectievelijk CEO en Chief Talent Officer bij het nieuwgeboren Autimatic.

Geert Pauwels en Ilse Van den Eede
Research

De oprichters vroegen zich af waarom hun doelpubliek moeilijk aan werk geraakte. Dagelijkse verplaatsingen met het openbaar vervoer naar het werk en de overvloedige prikkels in een landschapsbureau vormen vaak stevige drempels. Ook met klassieke sollicitatiegesprekken hebben ze vaak veel moeite. Geert Pauwels: “Daarom besloten we ons zoveel mogelijk te focussen op thuiswerk. Nog voor corona dachten we alle processen uit met die gedachte in ons achterhoofd. We ontwikkelden er een digitaal platform voor. Het was van meet af aan de visie om onze mensen vanop afstand te laten werken en te ondersteunen. Gelukkig, want met de coronacrisis moesten we wel op thuiswerk terugvallen. De crisis was voor ons op dat vlak een meevaller. Waar bedrijven in 2019 nog wantrouwig reageerden tegenover thuiswerk, veranderde dat een jaar later. Voor onze medewerkers blijkt een formule met minstens 80% thuiswerk ideaal.”

We verzorgen en ondersteunen onze mensen en laten hen zonder stress van thuis uit werken.

What’s in a name?

Autimatic staat voor automatiseren met mensen met autisme. Telewerk werd de norm voor mensen die Autimatic niet duwt naar een voltijdse betrekking, maar die het bijna allemaal deeltijds werk aanbiedt. “We willen dat alles voor de klant automatisch en zorgeloos verloopt. De klant moet onze mensen niet integreren in zijn omgeving. We sturen onze kandidaten zelf aan en begeleiden hen. We verzorgen en ondersteunen onze medewerkers en laten hen zonder stress van thuis uit presteren. We werken op factuur, zodat de klant het risico van aanwerving en mislukking niet dient te nemen. Loopt het niet bij een klant, dan zoeken we een andere voor onze medewerker. Aangezien we honderden kandidaten hebben, is het onze uitdaging om, gebaseerd op het positieve van onze eerste pilootervaringen, voldoende bedrijven te vinden die met ons in zee willen gaan.”