ETION gaat in productie: reis langs Vlaamse maakindustrie

In de jaren '70 en '80 van vorige eeuw sloten fabrieken bij ons één na één de deuren. Voorgoed, vreesden economen. In een globale economie leek het onmogelijk nog te kunnen concurreren tegen de lean & mean productiecapaciteit van lageloonlanden. Maar door ver doorgedreven R&D en innovatie zijn ze er nog steeds.

ETION neemt je in z’n productietournee mee langs vijf opmerkelijke bedrijven die tonen dat de maakindustrie hier bij ons springlevend is. Maar ze doen het wel anders!

ETION gaat in productie: bedrijfsbezoek E.D.&A.

E.D.&A.  staat voor Electronics, Development & Assembly. En die naam vat perfect samen wat de familiale kmo doet. Bedenken, ontwikkelen en produceren van custommade elektronica. Elektronische besturingen voor allerlei toestellen en apparaten of hard- en software voor 'Internet of Things'-oplossingen.

ETION gaat in productie: bedrijfsbezoek Duracell

De vestiging van het batterijkonijn van Duracell is al meer dan 50 jaar een begrip in Aarschot en omgeving. In 1967 werden er 50.000 batterijen per jaar gemaakt, vandaag 5 miljoen per dag. Een enorme capaciteitstoename die alleen gerealiseerd kon worden door radicaal de kaart te trekken van verregaande digitalisering en automatisering.

ETION-Soudal Panoramagesprek: Jürgen Ingels

Jürgen Ingels is serie-ondernemer, durfkapitalist en volgens velen de peetvader van de Belgische technologiesector. Hij is vooral bekend als drijvende kracht achter het succesvolle Clear2Pay. Een pioniersbedrijf in fintech, dat in 2014 werd overgenomen door wereldleider FIS.

Brain-computer interfaces

Flight to the Future

Begrijpen we het menselijk bewustzijn wel voldoende om al te stoeien met AI? Komt het vlees op ons bord binnenkort uit een kweeklaboratorium? Hoe ver kan je gaan in het herschrijven van je genetische code? Komt er door de vergrijzing weer meer gelijkheid in de wereld? Neem met ETION's Flight to the Future een diepe duik in het fenomenale potentieel van de toekomst. Met als enige grens onze eigen verbeelding. 

Je hr-administratie digitaliseren: hoe begin je eraan?

Het potentieel van de digitalisering van je hr-administratie reikt veel verder dan een digitaal archief. Je werkt efficiënter, je wint tijd, je bespaart papier én je kan proactief tewerk gaan. Hoe begin je eraan? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de struikelblokken? Acerta geeft je een overzicht.

Het einde van seks?

In ETION’s Flight to the Future keken we samen met Jamie Metzl, auteur van ‘Hacking Darwin’, naar onze genetische toekomst. DNA kent steeds minder geheimen en wetenschappers worden alsmaar beter in het veranderen onze genetische code. Hoe gaat genetische manipulatie de fundering van ons leven veranderen?

ETION-Soudal Panoramagesprek: Stijn Bijnens

Een nieuw ETION-seizoen en dus ook weer unieke mogelijkheden om aan tafel te schuiven met topmanagers in de reeks ETION-Soudal Panoramagesprekken. De eerste die we verwelkomen, is Stijn Bijnens, CEO bij Cegeka.

Vanuit de schoolbanken ontwikkelde Stijn het succesvolle internetbeveiligingsbedrijf Ubizen. De stellaire groei ervan leverde hem in 1999 de titel 'Manager van het Jaar' op. Bij de Limburgse Reconversiemaatschappij drukte hij zijn stempel op de relance van de Limburgse economie.

Winst is goed, maar niet uit marktmacht

Een beperkt aantal grote bedrijven verwerft steeds meer marktmacht. In ‘The Profit Paradox’ betoogt Jan Eeckhout waarom iedereen daar moet van wakker liggen. Vooral de macht van platformbedrijven creëert een ‘winner takes all’-situatie die nefast is voor een goede marktwerking.