Machines kunnen al een tijdje dingen doen waarvoor mensen hun hersenen moeten gebruiken, en het aantal AI-toepassingen neemt met rasse schreden toe. Sommige taken worden duizelingwekkend veel sneller door kunstmatige dan door menselijke intelligentie uitgevoerd, zoals patronen herkennen en tegenwoordig ook patronen genereren.
Maar menselijke intelligentie, menselijk denken, blijft nodig. Sterker nog, dat mensen zelf goed en kritisch nadenken wordt alleen maar belangrijker. Zo wordt er wel gesproken over het fenomeen van een hallucinerende werkelijkheid: uitkomsten van AI-toepassingen lijken de werkelijkheid te weerspiegelen, maar kloppen niet.
In deze training worden je kritische denkvaardigheden in woord, geschrift en beeld onder de loep genomen en versterkt. Wat zijn feiten, interpretaties, dan wel beoordelingen? Wordt er iets beweerd? Wat zijn de argumenten en kloppen deze? Welke vragen dien je te stellen en welke prompts kan je gebruiken om de waarheid te achterhalen?
Daarnaast zijn er ook morele vragen. AI is vandaag al goed in vele zaken, maar is wat AI doet ook moreel goed? In het ontwerp van AI-toepassingen sluipen vaak morele opvattingen over wat wenselijk is en wat niet. Soms bewust, soms ook niet.
Aan de hand van veel casussen over AI oefenen we in kritisch denken en vragen stellen. En uiteindelijk gaan we een socratisch gesprek aan met een chatbot. Deze workshop is geschikt voor iedereen die zich wil ontwikkelen in begrijpen, verklaren, redeneren en vragen stellen, om zo sterker te staan in onze wereld, waarin AI niet meer weg te denken is.