Workshop: Goed bestuur en bemiddeling in familiebedrijven

Familiebedrijven vormen nog altijd 70% van het economisch weefsel in Vlaanderen. Zij kenmerken zich heel dikwijls door duurzaamheid, innovatie, groei en menselijke zingeving. Betekent dit dat het in elk familiebedrijf blauwe hemel is? Uiteraard niet! 

In deze workshop krijg je inzichten en methodes aangereikt om spanningen bij familiale aandeelhouders en overdrachtssituaties concreet aan te pakken. De bemiddelingsmethodiek werkt rond thema’s zoals beter bestuur en overdracht naar een volgende generatie.

Z-Extra: Nathan Van Camp over degrowth

(Kanaal Z, 17 juni 2024)
Geëngageerde ondernemers vragen zich af hoe ze verdere stappen kunnen zetten in verduurzaming om een nog grotere bijdrage te leveren aan de strijd tegen de klimaatverstoring. In de maatschappelijke discussie duikt regelmatig een pleidooi op om de economie op een heel andere leest te schoeien. Francesca Vanthielen praat erover met Nathan Van Camp.

Tinneke Beeck­man: Machiavelli inspi­reert tot weerbaarheid

Kan een diplomaat uit de renaissance met een twijfelachtige reputatie ons vandaag nog inspireren? Filosofe Tinneke Beeckman vertelde ETION-leden over een Machiavelli die heel actueel blijkt, al moest ze eerst een paar clichés corrigeren.

Workshop CSRD (Waregem)

Ben je klaar om te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid van je organisatie? Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. Het is niet genoeg om in dat verband enkele vage intenties over een langere termijn neer te pennen. Ondernemingen zullen moeten aangeven welke concrete acties ze nu al nemen en nog verder zullen uitrollen.

De bierboycot, een jaar later

Doordenker van Jochanan Eynikel (Ondernemen, juni 2024) Bud Light was lang het populairste biermerk in de VS. Tot in de lente van vorig jaar een boycot de verkoopcijfers deed kelderen. Vandaag, een jaar later, wordt de financiële schade van de controverse op 1,4 miljard dollar geraamd. Wat maakte deze boycot zo invloedrijk?

Benne Bastin en Anouk Renier: Impact hebben!

Impact hebben. En mensen samenbrengen die elkaar sterker maken. Dat is wat twee gedreven dertigers verwachten van werk en leven. En voor beiden is ETION een goede katalysator.

De subtiele kracht van nudging

Nudging — letterlijk een duwtje geven — wordt vaak toegepast om het gedrag van mensen subtiel in een bepaalde richting te sturen. Niet alleen de politiek en de media zetten deze technieken in, ook in de bedrijfswereld vindt nudging steeds meer zijn weg. Reinout Van Zandycke vertelt hoe je het kunt herkennen.

Degrowth-economie: pro’s en contra’s

Wereldwijd worden er enorme inspanningen geleverd om de economie los te koppelen van fossiele energiebronnen. Doel is om economische groei met duurzaamheid te verzoenen. Maar kritische stemmen beweren dat dit niet zal lukken. Zij leggen de hoofdoorzaak van de klimaatcrisis bij het concept van de economische groei zelf. In Ondernemen laten we aanhangers en tegenstanders van deze zogenaamde degrowth-beweging aan het woord.

Rutger Bregman over de moed om morele ambitie te tonen

Rutger Bregman overtuigde de wereld enkele jaren geleden in zijn gelijknamige bestseller dat de meeste mensen deugen. In ‘Morele ambitie’ gaat hij een stap verder en spoort mensen aan om de deugd ook in daad om te zetten. Op 16 mei komt hij naar ETION!

Après-Midi Tech Ethics

Met de doorbraak van artificiële intelligentie (AI) en andere datatechnologie nemen ook de morele vraagstukken rond digitale technologie toe. Tot op welke hoogte laten we ons aansturen door algoritmes? Wat betekent creativiteit nog in een tijdperk van generatieve AI? Hoe laten we slimme machines rekening houden met menselijke waarden? Wat is de maatschappelijke en juridische impact van een wereld waarin technologie steeds intelligenter wordt?  En hoe vertaal je die morele blik op technologie nu eigenlijk naar de bedrijfspraktijk?