Philip Van gestel

Sterke focus op ethiek en duurzaamheid

Noord Natie Terminals, gelegen op het schiereiland tussen het Vierde Havendok en het Leopolddok in Antwerpen, is gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare producten zoals basisoliën, glycolen en speciale chemicaliën. Internationaal is het bedrijf beter bekend als Noord Natie Odfjell Antwerp Terminal, verwijzend naar het Noorse bedrijf Odfjell, dat een minderheidsaandeel van 25% heeft en dat investeert in terminals op meerdere continenten. De ‘Noord Natie’-terminal beschikt over 2,5 km kaailengte voor het laden en lossen van schepen, en over meer dan dertig laadstations voor trucks.

Noord Natie heeft een rijke geschiedenis. Hoe zijn jullie geëvolueerd van coöperatieve vennootschap tot terminaloperator?

Philip Van gestel: “Onze geschiedenis gaat terug tot de 16e eeuw, toen we goederen uit het noorden en oosten verhandelden, zoals granen. In 1949 bouwden we op onze eerste concessie aan het Vierde Havendok onder andere een tankpark voor de opslag van plantaardige en dierlijke oliën. De omslag kwam in de jaren zestig, toen Noord Natie de toekomst van containers zag. We begonnen toen met geïntegreerd transport door containers van schepen op spoor- of binnenvaartverbindingen te laden voor vervoer naar het achterland. Na de fusie met Hessenatie en overname door PSA in 2002 bleef de opslagterminal van olie en chemicaliën in handen van Noord Natie. De opslagcapaciteit is sinds 2006 verdubbeld en het productengamma uitgebreid. Begin 2025 openen we een nieuw tankpark en is verdere uitbreiding mogelijk dankzij het dempen van het binnendok.”

Het samenbrengen van twee verschillende bedrijfsculturen was uitdagend. Culturele integratie duurt een generatie. (Philip van Gestel)

Wat zijn de belangrijkste activiteiten?

“Onze focus ligt op de opslag van vloeibare producten die essentieel zijn voor sectoren als kleding, isolatiemateriaal, voeding, medicijnontwikkeling, de bouw van wegen en scholen of ziekenhuizen en elektronische apparaten. Ons terrein beslaat 22 hectare, met 246 tanks en een opslagcapaciteit van 488.500 m³. Die vloeibare producten in bulk komen binnen per zeeschip en verlaten ons via de weg, binnenschip en spoor.

Daarnaast beheren we in Civitavecchia (Italië) een fruitterminal, met vooral bananen. Ons aansluitend distributiecentrum Interporto biedt 50.000 m² overdekte opslag, deels met koeling en diepvries voor diverse goederen. De omliggende pleinen dienen voor containeropslag en autotrafieken. International Distribution Partners in Merksem is onze expeditie- en koelopslagactiviteit voor commodities als groenten en fruit, maar ook noten, boter en rijst. Daarnaast zijn we actief in Zeebrugge voor de opslag, deels in silo’s, en aflevering van groene koffiebonen.”

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen.