Leuven 2030: een stad redt het klimaat

De netwerkorganisatie Leuven 2030 streeft een reductie van de CO2-uitstoot in de stad na van tachtig procent tegen 2030 ten opzichte van het cijfer in 2019. Samen met Stad Leuven heeft de organisatie een concreet en onderbouwd plan uitgewerkt dat intussen door Europa is goedgekeurd. Ondernemen sprak met directeur Katrien Rycken en met Steven Serneels, voorzitter van Impact Finance Belgium.

Landsgagneligt: wortels van Zweeds eco­nomisch mirakel

Geen enkel ander land dan Zweden wordt bij ons zo vaak geprezen als sociaaleconomisch ideaalmodel. ETION ging er tijdens een belevingstrip met een groep ondernemers poolshoogte nemen. Wat verklaart het succes van de Zweedse economie en van haar bedrijven in het bijzonder?

ETION Jongeren in gesprek met Frederik Vandermarliere

De naam Vandermarliere klinkt als een klok in de ondernemerswereld. Bijna honderd jaar geleden startte Maurits Vandermarliere in een zolderkamer met de productie van sigaren. Op vandaag telt VCF Cigars meer dan 3500 medewerkers in Handzame, Zwevegem, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek.

Leestip: De nieuwe wereldeconomie

Beleven we een ‘kantelmoment’ in de geschiedenis? Koen De Leus en Philippe Gijsels lijken dat te suggereren met een boek genaamd ‘De Nieuwe Wereldeconomie’.

De bierboycot, een jaar later

Doordenker van Jochanan Eynikel (Ondernemen, juni 2024) Bud Light was lang het populairste biermerk in de VS. Tot in de lente van vorig jaar een boycot de verkoopcijfers deed kelderen. Vandaag, een jaar later, wordt de financiële schade van de controverse op 1,4 miljard dollar geraamd. Wat maakte deze boycot zo invloedrijk?

Benne Bastin en Anouk Renier: Impact hebben!

Impact hebben. En mensen samenbrengen die elkaar sterker maken. Dat is wat twee gedreven dertigers verwachten van werk en leven. En voor beiden is ETION een goede katalysator.

Rutger Bregman te gast bij ETION - reportage Kanaal Z

Waar morele ambitie en kunst elkaar ontmoeten. Meer dan 250 ETION-leden zakten op 16 mei af naar de Verbeke Foundation. Bestsellerauteur Rutger Bregman deelde er zijn visie over hoe we als ondernemers kunnen bijdragen aan een betere wereld. Bekijk de reportage die Kanaal Z inblikte op het event.

Tiktok-ban is nieuwe stap in de fragmentatie van het internet

Opinie van Hans Diels (De Standaard, 25 april 2024)
Het internet zou een wereldwijd dorsplein worden, maar het wordt steeds meer een verzameling van aparte, ommuurde dorpspleintjes. Daar is niemand bij gebaat.

Rutger Bregman over de moed om morele ambitie te tonen

Rutger Bregman overtuigde de wereld enkele jaren geleden in zijn gelijknamige bestseller dat de meeste mensen deugen. In ‘Morele ambitie’ gaat hij een stap verder en spoort mensen aan om de deugd ook in daad om te zetten. Op 16 mei komt hij naar ETION!

Morele ambitie voor bedrijven

In zijn nieuwe boek klaagt Rutger Bregman aan dat er nu veel ondernemend en creatief potentieel verloren gaat aan bedrijven die niet altijd het beste voor hebben met de wereld. Zijn deze jobs en ondernemingen veroordeeld tot permanente zinloosheid en morele apathie? Jochanan Eynikel analyseert het nieuwe werk van Rutger Bregman in aanloop van het ETION-evenement met de succesauteur op 16 mei.