Belevingstrip Singapore

Singapore is hét toekomstbeeld als het op digitale en duurzame innovatie aankomt. Een eilandstaat die al meer dan een eeuw de modernste stad van Zuidoost-Azie is. Klein, maar één van de grote economische tijgers, met een sterk ontwikkelde en succesvolle vrijemarkteconomie.

En dat alles vanuit één giga-diverse stad. Een vooruitstrevende mengplaats voor culturen en religies. Waarbij technologie versmelt met het dagelijkse leven. En waar een tech-ecosysteem dat leven zelfs béter maakt.

Ethische AI

Een medische diagnose stellen bij een patiënt, je filevrij door het verkeer loodsen of zelf een opstel schrijven over de geschiedenis van je werk. Het zijn allemaal zaken die een computer vandaag al heel goed kan. Vaak zelfs beter dan de mens met behulp van artificiële intelligentie. Maar, is wat AI doet ook moreel goed? Daarover heeft Jochanan Eynikel het in deze video.

Zal ChatGPT onze job vernietigen?

Opinie van Jochanan Eynikel (vrtnws.be, 03/02/2023)
In kranten, tijdschriften, televisie, radio en op sites wordt veel geschreven en gepraat over de ‘slimme’ tool ChatGPT die zonder menselijke inbreng creatieve teksten kan maken. Wat zijn de gevolgen voor jobs? Kan dit onze creativiteit overbodig maken?

Podcast 1: Menselijk digitaliseren

In Homo digitalis kijkt Thierry Geerts, CEO Google België, naar de gevaren én kansen van de digitale revolutie. Met de blik vooruit geeft hij voorbeelden hoe de digitalisering ons als mens en samenleving beïnvloedt. Zijn conclusie is helder: technologie is neutraal, het is aan ons om er bewust en zelfzeker mee om te gaan. Doen we dat, dan zal de digitalisering ons gelukkiger maken, met meer tijd voor zaken die er écht toe doen. Hans Diels diept het met hem uit.

Lefgozers: Dries Depoorter

The Sun omschrijft zijn werk als  creepy en horrifying. The New York Times noemde het “intrigerend subversief, maar verontrustend”. Dries Depoorter is mogelijk niet meteen de meest doorsnee West-Vlaamse elektricien.

Technologie is niet neutraal

"Hoopvol of angstig zijn voor technologie hangt niet af van artificiële intelligentie of van robots, maar van de keuzes die wij als mens maken", zegt businessfilosoof Jochanan Eynikel in Tijd Connect (28 juni). "Wij zullen bepalen waarvoor we technologie inzetten. Daarom is het belangrijk dat we naast ingenieurs ook menswetenschappers plaatsen."

Leidt AI in gezondheidszorg tot meer menselijkheid?

Het potentieel van artificiële intelligentie in de geneeskunde is gigantisch. ETION-toekomstdenker Hans Diels sprak hierover met de bekende Amerikaanse cardioloog Dr. Eric Topol tijdens ETION’s Flight to the Future.

Waar blijft de zelfrijdende wagen?

Doordenker van Jochanan Eynikel
Volgend jaar. Dat is al bijna tien jaar het antwoord van Elon Musk op de vraag wanneer we een volledig zelfrijdende wagen mogen verwachten. Zeventig jaar geleden voorspelde GM zelfs dat autonoom rijden in de jaren ’70 mogelijk zou zijn. We zijn nu 2022 en zitten nog steeds zelf achter het stuur. Wanneer neemt de robot het nu echt over?

Duracell: technolo­gie maakt productie slimmer

Duracell werkt al een tijdje aan het optimaliseren van de productiviteit in de Belgische fabrieken van Aarschot (batterijen) en Heist-op-den-Berg (etikettering en verpakking). Dat heeft intussen geleid tot een aanzienlijke verbetering van de cijfers. Met hetzelfde aantal mensen kan het nu de helft meer batterijen produceren.

Het einde van seks

Hans Diels legt in deze video uit waarom kinderen die verwekt worden door seks, wel eens iets zeldzaam zou kunnen worden in de toekomst.