Over morele vraagstukken in een wereld van bits & bots.
Schrijf je in
Après-Midi Tech Ethics
Met de doorbraak van artificiële intelligentie (AI) en andere datatechnologie nemen ook de morele vraagstukken rond digitale technologie toe. Tot op welke hoogte laten we ons aansturen door algoritmes? Wat betekent creativiteit nog in een tijdperk van generatieve AI? Hoe laten we slimme machines rekening houden met menselijke waarden? Wat is de maatschappelijke en juridische impact van een wereld waarin technologie steeds intelligenter wordt? En hoe vertaal je die morele blik op technologie nu eigenlijk naar de bedrijfspraktijk?
Drie experten gaan samen met jou en ETION-businessfilosoof Jochanan Eynikel op zoek naar antwoorden:
Evenementenlaan 7 3001 Leuven
Britt De Weirt
Katleen Gabriëls studeerde Germaanse talen en Moraalfilosofie aan de KU Leuven, UGent en universiteit van Helsinki. Ze promoveerde aan de VUB met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld (2014). Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker en docent aan de VUB en als Assistant Professor aan de TU Eindhoven. Katleen is de auteur van ‘Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI' en 'Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt'.
Ruben Missine studeerde geschiedenis en bedrijfseconomie aan UGent. Hij is sinds 2010 aan de slag bij Colruyt Group in procesopvolging en data-analyse. Als Group Data & Analytics Officer is hij o.a. verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van een datastrategie die aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen als groep en voor alle operationele eenheden.
Edwin Jacobs is advocaat, gespecialiseerd in de juridische aspecten van de digitale wereld, waaronder de praktische toepassing van AI-regelgeving.
Jochanan Eynikel (1981) is master in de wijsbegeerte en audiovisuele journalistiek. Zijn bijdragen richten zich op het raakvlak tussen ethiek, filosofie en economie. Hij is auteur van Check-In en Robot aan het stuur.