Begrijpen we het menselijk bewustzijn wel voldoende om al te stoeien met AI? Komt het vlees op ons bord binnenkort uit een kweeklaboratorium? Hoe ver kan je gaan in het herschrijven van je genetische code? Komt er door de vergrijzing weer meer gelijkheid in de wereld? Neem met ETION's Flight to the Future een diepe duik in het fenomenale potentieel van de toekomst. Met als enige grens onze eigen verbeelding.
Een vlucht vooruit, regelrecht richting morgen met ETION-toekomstdenker Hans Diels. Hij gaat online in gesprek met markante mensen van over heel de wereld. Een hartspecialist, visionaire uitvinders en wetenschappers, ondernemers en sciencefictionschrijvers. Stuk voor stuk opmerkelijke denkers die buiten de platgetreden paden zwerven om te onthullen wat de toekomst voor ons in petto heeft.
Zeven keer maak je virtueel verbinding met mogelijke toekomsten. Een absolute must voor wie wendbaar wil blijven in woelige tijden! We zijn inmiddels aan de derde sessie toe, maar inchecken is nog steeds mogelijk.
-
Deep Medicine: hoe AI zorg weer menselijker maakt (Eric Topol - 09/03)
Eric Jeffrey Topol is hartspecialist en onderzoeker in deep medicine. Hij gelooft dat kunstmatige intelligentie artsen en geneeskunde beter kunnen maken. AI herleidt torenhoge gezondheidskosten tot een minimum. Lerende software zal van elke arts een meester-diagnosticus maken. Apps kunnen dagelijkse gezondheidsgegevens analyseren. En de arts? Die heeft weer tijd voor zijn patiënt.
-
Machinegeesten met menselijk bewustzijn (Susan Schneider – 21/04)
Hoe lang is de mens nog de intelligentste soort op aarde? Veel wetenschappers denken dat AI de komende decennia zou kunnen doorgroeien naar menselijk niveau. Susan Schneider pleit ervoor om eerst ons eigen bewustzijn beter te leren begrijpen vooraleer we de algoritmen van machinegeesten het laten overnemen.
-
Wat schaft de toekomst? Voeding duurzaam houden. (Amanda Little - 12/05)
Hoe kunnen we een groeiende wereldbevolking op een gezonde en duurzame manier blijven voeden? Amanda Little neemt je mee op ontdekkingstocht langs stadslandbouw, zeeboerderijen, kweekvleeslaboratoria en hyper gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van artificiële intelligentie.
-
De grote demografische ommekeer (Charles Goodhart - 08/09)
Charles Goodhart schetst een panoramisch beeld van enkele demografische trends die op het punt staan scherp te keren. Verregaande vergrijzing zal inflatie en rentetarieven verhogen Tegelijk verwacht hij dat, ondanks automatisering, meer mensen aan het werk zullen zijn waardoor ongelijkheid afneemt.
-
De code van het leven herschrijven (Nessa Carey- 15/12)
Met CRISPR of gene editing kunnen wetenschappers de genen van bijna elk organisme manipuleren. Hoe ethisch is het om genetisch materiaal van organismen te veranderen? Niemand heeft bezwaren tegen het genezen van een dodelijke genetische ziekte. Maar hoe ver mag biohacking gaan? En wie controleert de toepassing van dergelijke technologie?
-
10 AI toekomstdromen voor 2041 (Chen Qiufan - uitgestelde sessie, nieuwe datum - 26/01/2023)
De belofte van AI is revolutionair. Het zal ons bevrijden van routinewerk. Geneeskunde en onderwijs zullen nooit meer hetzelfde zijn. Aan de schaduwkant: autonome wapens, slimme technologie met menselijke vooroordelen en existentieel gevaar voor alle leven. Romanschrijver Chen Qiufan schreef 10 realistische scenario’s over hoe het leven er binnen 20 jaar zal uitzien.
-
Wordt waarde virtueel? De toekomst van geld. (Eswar S. Prasad - uitgesteld, nieuwe datum nog te bepalen)
Harde valuta worden gestaag virtueler. De waarde van geld wordt alsmaar symbolischer en cash sterft binnenkort een stille dood. Cryptocurrencies zullen de economie onherkenbaar transformeren. Bepaalt het vastgoed dat je in de Metaverse bezit binnenkort je rijkdom? En hoe beloftevol zijn fintech en bitcoin nu echt?
Deze reeks is aan de 2de editie toe. We hadden reeds gesprekken met: