Sciencefiction helpt toekomst te veranderen

In ETION’s Flight to the Future hadden we een gesprek met Cory Doctorow, een Canadese blogger, sciencefictionschrijver en technologie-activist. Uitgangspunt van het interview was sciencefiction en al gauw ging het over hoop, vrees, de toekomst veranderen en ecoterrorisme.

Er zijn betere instrumenten dan de coronabarometer

Wie met een barometer werkt, gaat ervan uit dat hij de aard van de situatie kent en afhankelijk van de graad van die situatie — veel of weinig besmettingen — meer of minder maatregelen moet nemen. Maar als het coronavirus muteert, verandert de aard van de situatie. Dat was zo met de deltavariant en gebeurt nu met omikron. Delta maakte mensen sneller en ernstiger ziek. Omikron verspreidt zich veel sneller, maar lijkt tot nog toe tot minder zware gezondheidsproblemen te leiden.

Trend Table 2022

De toekomst is maakbaarder dan je denkt. Je moet wel durven vooruitkijken. Zodat je weet welke kansen te grijpen of uitdagingen te omarmen. In tijden van razendsnelle veranderingen bereid je de toekomst daarom best vandaag al voor.

In de ETION Trend Table 2022 blik je samen met vier sprekers vooruit naar vier beslissende maatschappelijke trends. Veranderingen die zich vandaag al laten voelen. En die een belangrijke impact zullen hebben op hoe we binnenkort gaan samenleven en ondernemen.

Brain-computer interfaces

Flight to the Future

Begrijpen we het menselijk bewustzijn wel voldoende om al te stoeien met AI? Komt het vlees op ons bord binnenkort uit een kweeklaboratorium? Hoe ver kan je gaan in het herschrijven van je genetische code? Komt er door de vergrijzing weer meer gelijkheid in de wereld? Neem met ETION's Flight to the Future een diepe duik in het fenomenale potentieel van de toekomst. Met als enige grens onze eigen verbeelding. 

Workshop consumententrends met Tamira Snell

De toekomst is fundamenteel onzeker, ze voorspellen onmogelijk. Maar je kan je er wel op voorbereiden! Door veerkracht op te bouwen. Door kansen te identificeren en de complexiteit te omarmen.  In een intensieve digitale sessie zet Tamira Snell van het Deense Institute for Future Studies je op weg met de belangrijkste consumententrends en hoe je die kan integreren in je strategie.

Van zwakke signalen tot nieuwe trends

Het einde van seks?

In ETION’s Flight to the Future keken we samen met Jamie Metzl, auteur van ‘Hacking Darwin’, naar onze genetische toekomst. DNA kent steeds minder geheimen en wetenschappers worden alsmaar beter in het veranderen onze genetische code. Hoe gaat genetische manipulatie de fundering van ons leven veranderen?

Koen Vanmechelen: Het wilde gen

Het ETION Forum 2021 (15 november) focust op ‘De kracht van twijfel’. Met het wilde gen van kunstenaar Koen Vanmechelen in het programma, zal de twijfel zeker toeslaan. En ondernemers zullen hun status quo zien wankelen. Maar de projecten van Vanmechelen tonen aan dat de initiële twijfel erg vruchtbaar kan zijn.

Future boot camp

Een rasechte ETION belevingstrip. Maar dan anders… Niet “naar waar?” Maar “naar wanneer?”

Je gaat op verkenning naar de toekomst. Want die is er sneller dan je denkt. Onzekerder dan ooit, maar even onvermijdelijk als altijd. In deze multimodale reeks blikken we vooruit naar wat ons te wachten staat.