- ETION
- Kennis Verwerven
- Sciencefiction Helpt Toekomst Te Veranderen
Sciencefiction helpt toekomst te veranderen
20 januari 2022
In ETION’s Flight to the Future hadden we een gesprek met Cory Doctorow, een Canadese blogger, sciencefictionschrijver en technologie-activist. Uitgangspunt van het interview was sciencefiction en al gauw ging het over hoop, vrees, de toekomst veranderen en ecoterrorisme.
Wat kunnen we leren uit sciencefiction over de toekomst?
Cory Doctorow: “Niemand kan je vertellen hoe de toekomst er zal uitzien, en dat is goed nieuws. Human agency speelt een belangrijke rol in hoe we de toekomst vormgeven. Sciencefiction voorspelt de toekomst niet. Wanneer je kijkt naar een individuele sciencefictionschrijver ontdek je wat die auteur hoopt en vreest over de toekomst. Als je dan kijkt naar wat er op een bepaald moment populair is binnen sciencefiction, ontdek je wat de grote massa onder ons vreest of hoopt.”
Sciencefiction kan een soort diagnostisch hulpmiddel zijn, zoals een real-time dashboard van wat we vrezen en hopen voor de toekomst.
“Sciencefiction kan een soort diagnostisch hulpmiddel zijn, zoals een real-time dashboard van wat we vrezen en hopen voor de toekomst. En om te weten wat er gebeurt in het heden. Wat trouwens vaak heel moeilijk is. Meestal weten we wat er in het heden gebeurt pas in retrospectief. Neem nu inflatie: niemand kent de inflatiegraad van vandaag, we kennen enkel die van gisteren. Het heden is dus een onkenbaar moment. Het heden is een soort van staande golf waar het verleden de toekomst wordt. Als je weet wat er gaande is in het heden, als je kan veranderen wat er nu gebeurt, als je mensen kan overtuigen om angstig of hoopvol te zijn over verschillende technologische mogelijkheden voor de toekomst, dan kan je iets veel belangrijkers doen dan de toekomst te voorspellen: je kan de toekomst veranderen. Dat is de relatie die sciencefiction heeft tot de toekomst. Het is een manier om het heden te diagnosticeren. En eens we dat gedaan hebben, dan kunnen we de toekomst veranderen.”
Lees het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen.