iemand kijkt door gat in blauw papier met verrekijker

Trend Table 2023 (Sint-Martens-Latem)

De toekomst is maakbaarder dan je denkt. Maar je moet kansen grijpen en uitdagingen omarmen! In de Trend Table 2023 belichten we opnieuw vier beslissende maatschappelijke trends om je een voorsprong op morgen te geven.

Trend Table 2023 (Sint-Martens-Latem)

Info

De toekomst is maakbaarder dan je denkt. Je moet wel durven vooruitkijken. Zodat je weet welke kansen te grijpen of uitdagingen te omarmen. In tijden van razendsnelle veranderingen bereid je de toekomst daarom best vandaag al voor.

In de ETION Trend Table 2023 blik je samen met sprekers vooruit naar beslissende maatschappelijke trends. Veranderingen die zich vandaag al laten voelen. En die een belangrijke impact zullen hebben op hoe we binnenkort gaan samenleven en ondernemen.

Tijdens dinergesprekken-rond-de-tafel toets je in een kleine groep de inzichten van de experts aan je eigen ervaring en die van de andere deelnemers.

 • 2 februari 2023: De impact van industrie 4.0 (Alexander Naessens, Industry 4.0 consultant Delaware, gastspreker Stanversity)
  Vraag aan tien verschillende organisaties wat Industry 4.0 (I4.0) is en je zal tien verschillende antwoorden krijgen. We nemen de belangrijkste dimensies van I4.0 onder de loep. Deze gaan namelijk verder dan het puur toepassen van innovatieve technologieën (zoals IoT, AI, AR/VR) om procesverbeteringen te realiseren. Om écht van I4.0 te kunnen spreken is een revolutie nodig op het vlak van businessmodellen, werkorganisatie, duurzaamheid, relaties met klanten en leveranciers, de rol van de werknemer, enzovoort. We bekijken voorbeelden van dergelijke revoluties en lichten toe welke I4.0-strategieën je zelf kan hanteren. Tot slot delen we enkele lessons learned van bedrijven die volop hun I4.0-transformatie aan het realiseren zijn. Na deze sessie ga je naar huis met een duidelijk beeld en met enkele handvaten om de I4.0-transformatie in jouw organisatie verder vorm te geven.

 • 27 april 2023: Het aansturen van productiviteit en innovatie (Yoav Nir, Virtual & Augmented Reality pionier)
  Innovatie: het lijkt soms alleen maar weggelegd voor ingenieurs en start-ups. Wie weet ligt er in jouw bedrijf een schat aan informatie klaar die je kan opgraven en omzetten in innovatie.  Yoav vertelt over de vele mogelijkheden van innovatie. En we debatteren over hoe je innovatie kan stimuleren zonder de huidige bedrijfscultuur te bruuskeren.

 • 21 september 2023: Gezonde werknemers in een gezonde economie (Lode Godderis, CEO IDEWE en hoogleraar KU Leuven)
  Toename in welvaartsziekten kunnen ertoe leiden dat mensen in een neerwaartse spiraal van armoede terechtkomen en de macro-economische ontwikkeling van veel landen ondermijnen. Chronische ziekten (zoals bvb. hartziekten, beroertes en diabetes) vormen nu reeds een zware economische last voor landen. Die zal toenemen als er geen actie wordt ondernomen om het tij te keren. Maar er is hoop. Met forse investeringen in preventie kunnen de komende 10 jaar voortijdige sterfgevallen voorkomen worden. En dat zal zich ook vertalen in een aanzienlijke toename van de economische groei van de landen.

 • 16 november 2023: Geopolitieke disruptie (Hans Diels, toekomstdenker en expert geopolitiek ETION)
  Na de (geopolitiek) rustige jaren ’90 zijn we terechtgekomen in een wereld waar er terug meer politieke conflicten zijn tussen landen. Hierbij worden steeds vaker de stromen van goederen, geld, data en mensen tussen landen ingezet als wapen. Economische en financiële sancties, het ontzeggen van markttoegang, informele pesterijen, cyberaanvallen... treffen steeds meer bedrijven. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de recente evoluties in economische oorlogsvoering en bekijken we hoe bedrijven zich hiertegen kunnen wapenen.

 

datum spreker topic
16 november 2023 Hans Diels Geopolitieke disruptie
Waar
Brasserie Latem, Sint-Martens-Latem

Kortrijksesteenweg 9
9830 Sint-Martens-Latem

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 600 (excl.btw)
Indien je een sessie niet kan bijwonen, kan je je laten vervangen.
Inschrijven is nog mogelijk via e-mail naar tamara.roels@etion.be
Kosteloos annuleren
10 werkdagen
Contact
Tamara Roels

Tamara Roels

0495 69 97 43
Spreker(s)

Alexander Naessens

Industry 4.0 consultant, gastspreker Stanversity
Delaware

Alexander Naessens werkt als ervaren Industry 4.0 consultant bij Delaware. Hij volgt er, als manager binnen het innovatieprogramma ‘Supply chain of the future’, innovatieve technologieën en hun toepassingen op de voet. Als gastspreker bij Stanversity begeleidt hij Industry 4.0 roadmapping workshops, als onderdeel van het ‘Industry 4.0 Global Executive Post-graduate Program’. Momenteel werkt hij in samenwerking met de Universiteit Antwerpen aan een PhD over Industry 4.0 in de voedingsindustrie.

Yoav Nir

Virtual & Augmented Reality pionier

Yoav Nir is 'Virtual & Augmented Reality'-pionier en mede-uitvinder van het Barco-product ClickShare. Hij is innovatie- en productstrategie consultant en gastdocent aan ETH Zurich, Voka en Vlerick. Zijn boek ‘Game Changing Innovation’ inspireert ondernemers in hun innovatie- en productontwikkelingstraject.

Lode Godderis

ceo Idewe en hoogleraar KU Leuven

Prof.dr. Lode Godderis is CEO bij preventiedienst IDEWE en hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van KU Leuven. Hij onderzoekt de impact van werk op de gezondheid en ook omgekeerd hoe gezondheid het werk(on)vermogen kan beïnvloeden. Hij is lid van de GEMS, Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19. Op internationaal niveau is hij betrokken bij verschillende Europese projecten.

Hans Diels

toekomstdenker - expert geopolitiek
ETION

Hans Diels (1980) studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.