Artificiële intelligentie creëert reële groei
Voor velen klinkt dit tegendraads, maar schaarser wordend menselijk talent vervangen door machines, is geen bedreiging maar een economische en demografische opportuniteit. Alleen al om die reden heeft AI de potentie om onze welvaart te verhogen.
Oorverdovende stilte over perverse effecten indexering
De automatische loonindexering gaat naar de inkomens die ze niet nodig hebben. Het perverse is dat we zo concurrentiekracht verliezen.
Themagroep Dwarsdenkers
Je hebt mensen die steeds de geëffende paden bewandelen en je hebt mensen die tegen de stroom durven ingaan. Je hebt mensen die altijd in hun eigen gelijk blijven staan en mensen die tegenspraak opzoeken en zelfs omarmen. Kortom, je hebt denkers en je hebt dwarsdenkers.
“Een optimaal arbeidsmarktbeleid is een maatschappelijke keuze”
Over arbeidsmarktkwesties wordt vaak gesproken in halve waarheden. Optimaal beleid is echter een voortdurende afruil tussen conflicterende doelstellingen.
Economen klappen uit de biecht
De vrije markt heeft ons de voorbije 250 jaren een ongeziene materiële welvaart gebracht. Ook het welzijn is erop vooruitgegaan. De vraag rijst wel of we in sommige domeinen niet te ver zijn doorgeschoten in de richting van de markt. Zo lijkt in de zorg het menselijke aspect soms ondergesneeuwd geraakt. Houdt de markt te weinig rekening met externe kosten of de gevolgen van handelen op lange termijn?
Inspiratienota over optimaal arbeidsmarktbeleid
Trend Table (Herentals)
! Omwille van praktische redenen hebben we deze Trend Table helaas moeten annuleren.
De toekomst is maakbaarder dan je denkt. Je moet wel durven vooruitkijken. Zodat je weet welke kansen te grijpen of uitdagingen te omarmen. In tijden van razendsnelle veranderingen bereid je de toekomst daarom best vandaag al voor.
Bestaat een optimaal arbeidsmarktbeleid?
Soumaya Majdoub: "Het kapitalisme moet uitgedaagd worden"
In gesprek met Conner Rousseau
Kunnen politici anno 2023 nog denken en handelen op lange termijn? Is het in een door sociale media gedomineerde wereld nog mogelijk om grondige inhoudelijke discussies te voeren over fundamentele hervormingen van arbeidsmarkt, fiscaliteit, energievoorziening, marktmechanisme… ? Hebben politici een set van waarden waarmee ze stevig in hun schoenen staan om deze uitdagingen aan te pakken? Is er binnen een regering of beleidsploeg een gedeelde visie waarmee men aan de slag kan? Of houdt het politiek bedrijf er andere methodes op na om de grote uitdagingen aan te pakken?
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina