Inspiratienota: het vergrijzings­debat in zeven vaststellingen

Onze samenleving vergrijst in sneltempo. Een omvangrijke pensioneringsgolf laat zich voelen in de tekorten op de arbeidsmarkt. De stijgende pensioen- en gezondheidszorguitgaven slaan jaar na jaar een gat in de begroting, waardoor onze overheidsschuld zich op een onhoudbaar groeipad bevindt. Maar vergrijzing is niet enkel een negatief verhaal, aldus Annelore Van Hecke in deze inspiratienota.

Digitale sessie met Geert Janssens: de Europese concurrentiekracht

Bij het uitreiken van medailles voor concurrentiekracht staat Europa sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet meer op het podium. Een deel van onze industrie dreigt zelfs gediskwalificeerd te worden. 

Dat Europa riskeert voor lange tijd geconfronteerd te worden met hogere energieprijzen, vraagt om een voorspelbaar beleid dat de energiemix diversifieert door in te zetten op elektrificatie. 

Landsgagneligt: wortels van Zweeds eco­nomisch mirakel

Geen enkel ander land dan Zweden wordt bij ons zo vaak geprezen als sociaaleconomisch ideaalmodel. ETION ging er tijdens een belevingstrip met een groep ondernemers poolshoogte nemen. Wat verklaart het succes van de Zweedse economie en van haar bedrijven in het bijzonder?

Waarom meer migratie onvermijdelijk is

De komende decennia mogen we verwachten dat er meer en meer migratie zal komen. Hans Diels legt in deze video uit waarom meer migratie onvermijdelijk is.

Koolstoftaks voor landbouwers zou de sector volledig hervormen

Opinie van Geert Janssens (Het Belang van Limburg, 10 februari 2024)
De boerenprotesten hebben de idee van minimumprijzen voor landbouwproducten weer vanonder het stof gehaald, al heeft dat in het verleden zelden gewerkt. Zou een koolstofheffing geen beter alternatief zijn voor de landbouwsector?

Degrowth ondermijnt de klimaatzaak

Opinie van Geert Janssens (Trends.be, 1 februari 2024)
De boerenprotesten die vanuit Duitsland en Frankrijk tot bij ons zijn komen overwaaien, tonen andermaal aan dat de implementatie van de Europese Green Deal niet zonder slag of stoot zal verlopen.

Sister Helen Alford: topeconome in habijt

De Britse dominicanes Helen Alford toonde zich ook tijdens haar gesprek met een ETION-publiek een inspirerende en bevlogen econome. Als voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen wil ze de sociale leer van de Kerk meer onder de aandacht brengen. “We moeten de economie teruggeven aan de mensen.”

Outlook 2024: Welvaart onder druk

Tal van internationale risico’s bedreigen het Europese welvaartsmodel. De klimaattransitie maakt deze uitdagingen nog complexer. Valt deze puzzel überhaupt nog te leggen? De vier panelleden van Outlook Late Night reageren op vijf stellingen gelanceerd door Geert Janssens.

Artificiële intelligentie creëert reële groei

Opinie van Geert Janssens (Het Belang van Limburg, 25 november 2023)
Voor velen klinkt dit tegendraads, maar schaarser wordend menselijk talent vervangen door machines, is geen bedreiging maar een economische en demografische opportuniteit. Alleen al om die reden heeft AI de potentie om onze welvaart te verhogen.

Oorverdovende stilte over perverse effecten indexering

Opinie van Geert Janssens (De Tijd, 26 juli 2023)
De automatische loon­indexering gaat naar de inkomens die ze niet nodig hebben. Het perverse is dat we zo concurrentiekracht verliezen.