Van buzz naar blijver: circulariteit in de praktijk - voor kmo's
De gevolgen van de klimaatverandering en regelgeving zoals die rond CO2-uitstoot laten er geen twijfel over bestaan: de toekomst is circulair. Wie morgen nog een rol wil spelen, ambities heeft en futureproof wil werken, belandt vanzelf bij circulair ondernemen. Maar hoe zet je als kmo concrete stappen, op welke domeinen realiseer je impact en hoe til je circulair ondernemen in je bedrijf naar een hoger niveau?
Werken in een circulaire economie – Horizon 2035
Circulaire zakenmodellen
Project Papillon - ‘Tien jaar zonder zorgen’
ETION gaat in productie: bedrijfsbezoek Ravago
Afval een tweede leven geven. Met dat baanbrekende idee in het achterhoofd startte Raf Van Gorp in 1961 Ravago. Lang voordat de wereld zich bewust werd van het afvalprobleem, begon hij met het recycleren van productieafval uit de kunststofindustrie. Van daaruit ontwikkelde het familiebedrijf zich tot één van de meest succesvolle dienstverleners voor de petrochemische industrie.
ETION gaat in productie: reis langs Vlaamse maakindustrie
In de jaren '70 en '80 van vorige eeuw sloten fabrieken bij ons één na één de deuren. Voorgoed, vreesden economen. In een globale economie leek het onmogelijk nog te kunnen concurreren tegen de lean & mean productiecapaciteit van lageloonlanden. Maar door ver doorgedreven R&D en innovatie zijn ze er nog steeds.
ETION neemt je in z’n productietournee mee langs vijf opmerkelijke bedrijven die tonen dat de maakindustrie hier bij ons springlevend is. Maar ze doen het wel anders!
Circulariteit & duurzaamheid als DNA
In de jongste inspiratienota van ETION ‘De cirkel rond maken’ schetst auteur Geert Janssens de principes van een circulaire economie en mogelijkheden rond businessmodellen. Met het verhaal van De Saedeleir Textile Group (DSTG) brengt Ondernemen alvast een interessante case.
Duurzaamheid moet in elke bestuurskamer prioritair zijn
Duurzaamheid zit bij ondernemingen nog te vaak in een apart hokje of een aparte afdeling. Duurzaamheid hoort in elke bestuurskamer een prioritair aandachtspunt te zijn. Zeven argumenten voor wie daaraan mocht twijfelen.
De cirkel rond maken
Ondernemingen worden in de klimaatzaak alsmaar nadrukkelijker voor hun verantwoordelijkheid gesteld. De transitie naar een koolstofneutraal en duurzaam zakenmodel wordt een mondiale concurrentiestrijd. Dichter bij huis krijgen we met de ‘green deal’ alvast een Europese routekaart.
Wat betekent de Green Deal concreet?
Om onze klimaatdoelstellingen te halen is het van belang om koolstofneutraliteit te bereiken. Het recentste VN-klimaatrapport laat er geen twijfel meer over bestaan: de klimaatopwarming is een gevolg van menselijk handelen. Koolstofneutraliteit is dus een belangrijke doelstelling, maar niet genoeg. Het bouwen van een duurzame economie vergt een totaalaanpak. Het volstaat niet langer om hier en daar een paar quick wins te realiseren.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina