Tom Sauer: “De NAVO droeg veel bij tot de oorlog in Oekraïne”
Van Kissinger tot Musk: de wereld wordt steeds gevaarlijker
Vergelijk Kissinger met twee andere groten der aarde, Steve Jobs en Elon Musk, en je merkt hoe de wereld is veranderd. We betreden een tijdperk van politieke disruptie.
Europa onder druk
Economische kostprijs oorlog is achilleshiel van Poetin
Een jaar na de invasie in Oekraïne lopen ook voor Rusland de economische kosten van haar zogeheten ‘speciale militaire operatie' almaar hoger op. Cruciaal is of de Russische bevolking bereid is tot even grote offers zoals ten tijde van de Napoleontische oorlogen of WOII. Wanneer dat niet zo is, komt Poetin snel in nauwe schoentjes.
Hoe Rusland steeds meer een vazalstaat van China wordt
Vorige week ontmoetten de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping elkaar voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne. De oorlog heeft hun onderlinge relatie veranderd.
Economische outlook: wat brengt 2023?
Panelgesprek geopolitiek
Europa begint stilaan te ontwaken. Uit de roes die vrede en vooruitgang ons de afgelopen generaties hebben gebracht. Grenzen zijn in een geglobaliseerde economie weerloos tegen een virus. De Russische Beer die zich roert aan Europa’s achterdeur, dreigt decennialange geopolitieke rust danig te verstoren. Wat gebeurt er achter het gezicht van de staatscensuur iets verder naar het oosten in China? En wat als we de gevolgen van de klimaatcrisis écht beginnen voelen?
Russische roulette met olie en gas
Van economische naar geo-economische logica
In zijn inspiratienota ‘Gewapende interdependentie’ heeft Hans Diels het over de evolutie van een economische naar een geo-economische logica. We zitten in een tijdperk waarin we een enorme economische interdependentie tussen landen combineren met een sterk toegenomen conflict, zo schrijft hij. Economische stromen worden niet langer alleen op basis van een economische logica georganiseerd. De politieke disruptie speelt voor steeds meer bedrijven een rol in hun wereldwijde organisatie.
Oekraïnecrisis harde dreun maar nog geen uppercut
Samen vertegenwoordigen Rusland en Oekraïne amper 1% van onze export. Van al het gas dat we invoeren, komt slechts 3% uit Rusland. De investeringen van Belgische bedrijven zijn in beide landen beperkt.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina