Wereldkaart met schaakstukken die met elkaar verbonden zijn

Panelgesprek geopolitiek

Het rommelt in de wereld en onze economie voelt de gevolgen. Chinakenner Stefan Blommaert, Amerika-expert Bart Kerremans en Ruslandspecialist Lien Verpoest  laten hun licht schijnen op actuele geopolitieke trends.

Panelgesprek geopolitiek

Info

Europa begint stilaan te ontwaken. Uit de roes die vrede en vooruitgang ons de afgelopen generaties hebben gebracht. Grenzen zijn in een geglobaliseerde economie weerloos tegen een virus. De Russische Beer die zich roert aan Europa’s achterdeur, dreigt decennialange geopolitieke rust danig te verstoren. Wat gebeurt er achter het gezicht van de staatscensuur iets verder naar het oosten in China? En wat als we de gevolgen van de klimaatcrisis écht beginnen voelen?

Onze geopolitieke omgeving wordt steeds turbulenter. En geopolitiek heeft ook steeds meer een directe impact op de wereldeconomie.

Chinakenner Stefan Blommaert (VRT), Amerika-expert prof. dr. Bart Kerremans (KU Leuven) en  Ruslandspecialist prof. dr. Lien Verpoest (KU Leuven) gaan in gesprek met expert geopolitiek Hans Diels (ETION) over actuele trends in het geopolitieke landschap.

Krijgen we meer politieke disruptie of vinden we een nieuw geopolitiek evenwicht? En hoe zal Europa zich in de nieuwe wereld positioneren?

Waar
Park Inn by Radisson, Leuven

Martelarenlaan 36
3010 Leuven

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 95 (excl btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Rashida Houari

Rashida Houari

03 829 25 25
Partner(s)
Spreker(s)

Stefan Blommaert

journalist
VRT

Stefan Blommaert werkt sinds 1984 als journalist op de nieuwsdienst van de VRT. Hij was getuige van de schrijnende conflicten die eind vorige eeuw in de Balkan plaatsvonden. Na de eeuwwisseling verlegde Stefan zijn focus naar Azië. Van 2012 tot 2014 was hij VRT-correspondent in China. Onlangs zette hij zijn kijk op China te boek in 'De eeuw van Xi'.

Bart Kerremans

Bart Kerremans is politicoloog en professor internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de KU Leuven. Daarnaast is hij ook auteur van verschillende boeken over de politieke processen en het extern handelsbeleid in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hij is tevens een veelgevraagde gast in de media om duiding te geven bij belangrijke politieke ontwikkelingen in de VS.

Lien Verpoest

Lien Verpoest is politicoloog en hoofddocent Russische en diplomatieke geschiedenis aan de KU Leuven. Met een specialisatie in Slavische geschiedenis is ze een vooraanstaand Ruslandkenner en volgt ze ontwikkelingen in de regio op de voet. Ze is ook auteur van het boek 'Rusland onveranderlijk anders' en publiceert regelmatig opinie- en duidingsstukken.

Hans Diels

toekomstdenker - expert geopolitiek
ETION

Hans Diels (1980) studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.