portret Charles Leclef

Naar een eerlijke vorm van samenleven

Het idee van fairisme is ontstaan uit frustratie over wat er allemaal gebeurt. Charles Leclef ziet veel onrechtvaardigheid, veel mensen hebben het moeilijk. Hij vertrok van een wit blad. “Als er niets bestaat — dus ook geen ideologie van links of rechts — wat zou je dan als basisprincipe nemen? Wat voelt een mens instinctief aan?”

Zo kwam hij op het idee van fairness of rechtvaardigheid. “Ik maakte er een -isme van omdat het een manier is om een samenleving in te richten en omdat het voor mensen duidelijker is. Het was een moeilijke keuze, want het heeft ook veel implicaties. Deze ideologie vertrekt niet van het eigen gelijk. Rechtvaardigheid is de hoofdnorm om beslissingen te nemen of om de samenleving te organiseren.”

Begrenzing vermogen

Het fairisme is gestoeld op vijf principes: transparantie, waarde, basisrechten, betrokkenheid en vrije keuze. “Vrijheid en gelijkheid spelen een essentiële rol, zoals het ook in het eerste artikel van het Verdrag voor de Rechten van de Mens staat”, legt Leclef uit. “Iedere mens die op deze planeet geboren wordt, is vrij en gelijkwaardig en heeft recht op een correct leven.”

Er is een andere definitie van succes en groei nodig, niet alleen maar financiële groei en meer winst.

Hij streeft naar een eerlijke vorm van samenleven. “Als ik over fairisme spreek, volgt iedereen me in mijn gedachtegang dat we het spel eerlijk moeten spelen. Toch loopt het nog vaak verkeerd. Zo wordt menig wenkbrauw gefronst wanneer ik het over de begrenzing van het vermogen heb, een van de hoekstenen van het fairisme. Volgens mij heeft het klassieke model van economische groei afgedaan. Er is een andere definitie van succes en groei nodig, niet alleen maar financiële groei en meer winst. Het is noodzakelijk om welvaart te creëren, maar van zodra het hebzucht wordt, wordt het een probleem. Over de onbegrensde groei van het eigen vermogen is nooit een regel bedacht. Ik stel dat in vraag, winst als persoonlijke vergoeding mag geen doel op zich zijn.”

  • Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen [PDF, 2 blz., 130 kB].