Sister Helen Alford: topeconome in habijt

De Britse dominicanes Helen Alford toonde zich ook tijdens haar gesprek met een ETION-publiek een inspirerende en bevlogen econome. Als voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen wil ze de sociale leer van de Kerk meer onder de aandacht brengen. “We moeten de economie teruggeven aan de mensen.”

Soumaya Maj­doub: "Het ka­pi­ta­­lisme moet uit­ge­­daagd worden"

Niet de overbevolking, maar de overconsumptie is de oorzaak van de klimaatcrisis. Dat zegt Soumaya Majdoub (VUB). Het kapitalistische systeem, dat alleen maar gericht is op groei, is helemaal scheefgetrokken. “De oplossing vraagt om een ecofeministische bril, waarbij zorgzaamheid en verantwoordelijkheidszin centraal staan.”

In gesprek met Johan Van Overtveldt

Kunnen politici anno 2023 nog denken en handelen op lange termijn? Is het in een door sociale media gedomineerde wereld nog mogelijk om grondige inhoudelijke discussies te voeren over fundamentele hervormingen van arbeidsmarkt, fiscaliteit, energievoorziening, marktmechanisme… ? Hebben politici een set van waarden waarmee ze stevig in hun schoenen staan om deze uitdagingen aan te pakken? Is er binnen een regering of beleidsploeg een gedeelde visie waarmee men aan de slag kan? Of houdt het politiek bedrijf er andere methodes op na om de grote uitdagingen aan te pakken?

Winst is goed, maar niet uit marktmacht

Een beperkt aantal grote bedrijven verwerft steeds meer marktmacht. In ‘The Profit Paradox’ betoogt Jan Eeckhout waarom iedereen daar moet van wakker liggen. Vooral de macht van platformbedrijven creëert een ‘winner takes all’-situatie die nefast is voor een goede marktwerking.

Minder materialisme dankzij meer welvaart

Naar een eerlijke vorm van samenleven

Winst of maatschappelijk rendement?

Allemaal sociaal 3.0