Soumaya Majdoub, onderzoeker aan de VUB

Soumaya Maj­doub: "Het ka­pi­ta­­lisme moet uit­ge­­daagd worden"

Niet de overbevolking, maar de overconsumptie is de oorzaak van de klimaatcrisis. Dat zegt Soumaya Majdoub (VUB). Het kapitalistische systeem, dat alleen maar gericht is op groei, is helemaal scheefgetrokken. “De oplossing vraagt om een ecofeministische bril, waarbij zorgzaamheid en verantwoordelijkheidszin centraal staan.”

Soumaya Majdoub is onderzoekster aan de UB School of Economics in Barcelona en is verbonden aan het departement Sociologie van de VUB. Daarnaast is ze lid van het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie. In haar werk kijkt ze naar de grootste uitdagingen van dit tijdperk, namelijk het tegengaan van klimaatverandering en het bedenken van nieuwe economische modellen waarbij de mens zich terug als deel van de natuur beschouwt.

Overconsumptie grote probleem

In haar boek ‘Consumeren als konijnen’ ging ze op zoek naar de oorsprong van de angst voor overbevolking. “Veel van wat vandaag misgaat, wordt door zowel beleidsmakers, activisten als sommige wetenschappers toegewezen aan overbevolking”, zegt ze. “Denk maar aan de verloedering van het milieu, het vervagen van normen en waarden, migratie en de economische crisissen.”

Nieuwe technologieën inzetten en de aard van onze consumptie veranderen terwijl ons bbp kan blijven groeien, is klinkklare onzin.

Het echte probleem is volgens Majdoub niet het aantal mensen op de wereldbol, maar wel de hoeveelheid goederen en diensten die op de markt gebracht worden. ”De biodiversiteit- en klimaatproblematiek wordt veroorzaakt door overconsumptie. Die is niet vraaggedreven door de consument, maar wel groeigedreven door de bedrijven. Ondernemingen willen altijd maar meer groei en meer winst."

"Daarom moeten we het kapitalistische systeem onder de loep nemen. Het systeem is inherent scheef. Vaak gaat men ervan uit dat het kapitalisme gedefinieerd wordt door markten en handel, maar die bestonden ook al duizenden jaren ervoor. Ik beweer dus niet dat we het ondernemerschap moeten terugschroeven, maar wel dat het kapitalisme — waar de focus alleen maar ligt op winst en groei — onder de loep moet worden genomen. Aan growth hackers hebben we geen nood, wel aan slimme ondernemers die in exnovation een toekomst zien.”

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen.