Heeft de markteconomie ons bedrogen? We praten erover met professor Luigino Bruni.
Schrijf je in
Kapitalisme en de christelijke leer
Focust onze huidige economie te veel op individuele winst en concurrentie, terwijl het eigenlijk zou moeten gaan over het welzijn van de hele gemeenschap? We vragen het aan de Italiaanse professor Luigino Bruni.
De theorie van professor Bruni stelt dat het in een economisch systeem niet draait om eigenbelang, maar om samenwerking. Hij stelt dat zelfs competitie eigenlijk een vorm van samenwerking is. Volgens Bruni begrijpt het westerse economische denken dit niet goed en ziet het de echte waarde van een economisch systeem over het hoofd. Ondernemerschap, zo zegt hij, gaat in de kern om samenwerking en niet om winstmaximalisatie.
Na de lezing praten we in kleine groepen verder over de boodschap van professor Bruni. We denken samen na over vragen als: wat is de rol van een onderneming? Wat betekent het om eerlijke winst te maken? En zou een ondernemer zich ook moeten inzetten tegen ongelijkheid en sociaal onrecht?
Professor Bruni geeft de keynote in het Engels!
Centrum Eenheid Aarschotsesteenweg 381 Wezemaal
Britt De Weirt
Luigino Bruni is een Italiaanse econoom en hoogleraar die bekendstaat om zijn werk op het gebied van de ethiek in de economie en de gemeenschapseconomie. Hij combineert economie met filosofische en theologische reflecties, waarbij hij zich vooral richt op de relatie tussen markten, gemeenschappen en het gemeenschappelijk welzijn.