Allemaal sociaal 3.0

Ondernemen had een gesprek met Steven Serneels en Piet Colruyt, auteurs van ‘Allemaal Sociaal 3.0’. Gastheer Herman Daems, voorzitter van BNP Paribas Fortis, nam ons mee door statige gangen naar het hart van de ‘haute finance’. Het gesprek ging echter over ondernemen met maatschappelijke meerwaarde.... 

Steven Serneels en Piet Colruyt schreven samen met Marieke Huysentruyt en Johan Moyersoen een boek over sociaal ondernemen. In dat boek signaleren zij een onmiskenbare en hoopgevende evolutie waarbij de aandacht voor ondernemen met maatschappelijke meerwaarde wint aan belang. Ook binnen ondernemingen die nog in de eerste plaats financieel gedreven zijn. De auteurs zien een vergelijkbare evolutie als met het ‘groene’ ondernemen.

"De duurzaamste bedrijven zijn op lange termijn ook de financieel best presterende."
(Steven Serneels)

Steven Serneels: “De meerderheid van ondernemers is nog op de eerste plaats bezig met shareholder value, maar we zien toch meer en meer ondernemerschap dat zoekt naar een maatschappelijke meerwaarde en dat vanuit de kernwaarden van het bedrijf. Ze evolueren van ‘finance only’ naar ‘finance first’. Ik kan dat het best illustreren door te verwijzen naar de groene beweging, die in het begin gezien werd door bedrijven als een kost, regelneverij en een probleem. Omdat het nu eenmaal moest. Alleen de slimme bedrijven haalden er een voordeel uit, al was het maar door te gaan besparen op kosten inzake energie of afval. Inmiddels is de milieufactor al zo belangrijk, dat bedrijven niet meer kunnen voortbestaan zonder ermee in orde te zijn. Iets vergelijkbaars met die groene verschuiving zien we nu op een breder domein. Daarom noem ik social ook ‘the new green’.”

“Er zitten groeimarkten verscholen in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.”
(Piet Colruyt)

Piet Colruyt: “Net als de medeauteurs denk ik dat het nu tijd is om het sociaal ondernemen ook ingang te laten vinden in grote, gevestigde ondernemingen, zodat de impact niet beperkt blijft tot kleine activiteiten links en rechts in kleine niches. We willen bij commerciële bedrijven de overtuiging ingang laten vinden dat er groeimarkten verscholen zitten in oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Voor sociale organisaties hebben we dan weer de boodschap dat ze zich misschien meer ondernemend moeten opstellen en openstellen voor samenwerking met klassieke bedrijven.”

"Ja, het kapitalistisch systeem op zich werkt goed, maar we moeten het verbeteren van binnenuit door het inclusief te maken. En dat proces is bezig."
(Herman Daems)

Herman Daems: “Ik zie wereldwijd een groeiende bereidheid. Er zijn vandaag mensen bezig met wat ze soms noemen ‘inclusief kapitalisme’, die zeer grote investeringsfondsen leiden. Mensen als Christine Lagarde of de Gouverneur van de Bank of England zijn pleitbezorgers, terwijl ze toch komen uit de hoek van het harde kapitalisme. Zelf zie ik bij ons in de bank steeds meer klanten die bewust anders willen gaan investeren. De harde scheiding tussen profit en non-profit brokkelt af, overigens alleen al om puur rationele redenen. Wie vandaag onderneemt zonder maatschappelijke risico’s in te calculeren, kan daar plots zwaar financieel op worden afgerekend. Denk maar aan het dieselschandaal bij Volkswagen of de milieucatastrofe die BP zoveel aandeelhouderswaarde kostte.”

Après-Midi met Piet Colruyt en Steven Serneels

Op 24 april (16 uur) stellen Piet Colruyt en Steven Serneels hun boek 'Allemaal Sociaal 3.0' voor in het ETION-gebouw te Wilrijk. Aansluitend getuigen Jan Van Roie (metSense) en Lode Benoit (Bel&Bo) hoe zij met hun ondernemingen mee bijdragen aan een nieuw maatschappelijk model.

Meer info & inschrijven.