Rutger Bregman over de moed om morele ambitie te tonen

Rutger Bregman overtuigde de wereld enkele jaren geleden in zijn gelijknamige bestseller dat de meeste mensen deugen. In ‘Morele ambitie’ gaat hij een stap verder en spoort mensen aan om de deugd ook in daad om te zetten. Op 16 mei komt hij naar ETION!

Morele ambitie voor bedrijven

In zijn nieuwe boek klaagt Rutger Bregman aan dat er nu veel ondernemend en creatief potentieel verloren gaat aan bedrijven die niet altijd het beste voor hebben met de wereld. Zijn deze jobs en ondernemingen veroordeeld tot permanente zinloosheid en morele apathie? Jochanan Eynikel analyseert het nieuwe werk van Rutger Bregman in aanloop van het ETION-evenement met de succesauteur op 16 mei.

Het bestuursmodel voor duurzaamheid

Met de komst van CSRD moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. In een tweedaagse workshop geeft ETION je alle nodige tips om de nieuwe wetgeving rond CSRD te implementeren. Ondernemen ging alvast kijken hoe Arvesta dit aanpakt.

Workshop CSRD

Ben je klaar om te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid van je organisatie? Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. Het is niet genoeg om in dat verband enkele vage intenties over een langere termijn neer te pennen. Ondernemingen zullen moeten aangeven welke concrete acties ze nu al nemen en nog verder zullen uitrollen.

Duurzaamheidstafel

Duurzaamheid… Iedereen heeft er de mond van vol. Iedereen wéét dat het nodig is. Maar hoe vertaal je het naar concrete acties? Acties die een reële impact hebben op je medewerkers en de omgeving van jouw organisatie?

In de ETION Duurzaamheidstafel doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden inspiratie op om een volledig groene transitie in praktijk te brengen.

Met een app de planeet redden

Méér dan een derde van alle voedsel wordt weggegooid. Elke bakker die drie verse broden uit zijn oven haalt, mag meteen één brood in de vuilnisbak kieperen. Geertje Zeegers werkt met Too Good To Go aan een oplossing.

Après-midi: Duurzaamheidsrapporting, CSRD in de praktijk

De letterwoorden waarmee ondernemingen in het kader van de klimaattransitie om de oren worden geslagen, zijn niet meer te begrijpen. Bovendien is de timing van de impact verschillend naargelang de omvang van de onderneming. Dat veroorzaakt verwarring en een vals gevoel van veiligheid. Grote en beursgenoteerde bedrijven - die in 2025 al moeten rapporteren over boekjaar 2024 - zullen immers ook hun toeleveranciers mee in het bad moeten trekken.

Sister Helen Alford: topeconome in habijt

De Britse dominicanes Helen Alford toonde zich ook tijdens haar gesprek met een ETION-publiek een inspirerende en bevlogen econome. Als voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen wil ze de sociale leer van de Kerk meer onder de aandacht brengen. “We moeten de economie teruggeven aan de mensen.”

Humus x Hortense: pioniers in de keuken

Vorig jaar kreeg Humus & Hortense als allereerste vegan restaurant een Michelinster. Daarvoor waren ze al bekroond met een mooie score door Gault & Millau. 

Wild van ondernemen en de (eetbare) natuur

We strijken neer bij Purfruit, voor een wildpluksessie én een gesprek met Bart en Ben. Met Purfruit en Forest to Plate bewijzen ze dat business en natuur geen tegengestelde waarden zijn, maar perfect kunnen samengaan en ons een leefbare toekomst bieden.

Bart pioniert al meer dan 20 jaar met biologisch fruit in de zelfpluktuin van Purfruit. Passie, maar ook ‘brood op de plank’, is zijn devies. Dat leidde o.a. tot de zomerse setting van ‘Dinner With the Queen’.