hand stapelt blokjes met letters CSRD op elkaar

Workshop CSRD (Waregem)

dè basis voor je strategie van de toekomst

In deze tweedaagse workshop geven we je alle nodige tips om de nieuwe wetgeving rond duurzaamheids­rapportering (CSRD) te implementeren. Vertrekkend vanuit stakeholdersonderzoek én met focus op de strategie van jouw bedrijf.

Workshop CSRD (Waregem)

Info

Ben je klaar om te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid van je organisatie? Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. Het is niet genoeg om in dat verband enkele vage intenties over een langere termijn neer te pennen. Ondernemingen zullen moeten aangeven welke concrete acties ze nu al nemen en nog verder zullen uitrollen.

Het spreekt voor zich dat je hierbij niet over één nacht ijs kan gaan. Duurzaamheidsbeleid vergt een grondige bezinning rond strategie. Het is aangewezen om daarbij te vertrekken van een stakeholderonderzoek. Hoe worden de relaties met klanten, leveranciers, investeerders, financiers… beïnvloed door het duurzaamheidsbeleid? Want ook zij staan voor dezelfde oefening. Welke impact heeft dit op ons bedrijf en meer bepaald op de haalbaarheid van de duurzaamheidsdoelen?

In sessie 1 zullen focussen we op de grote lijnen van de CSRD-wetgeving en de relevante timing. Vervolgens zullen we, vertrekkend van de ESRS-vereisten (European Sustainability Reporting Standards), op zoek gaan naar de relevante stakeholders voor het op punt stellen van jouw strategie. Zo brengen we de huidige en toekomstige waardeketen in kaart. Op basis daarvan krijg je ook huiswerk mee voor het tweede deel.

Tijdens de tweede sessie focussen we op de zogenaamde dubbele materialiteit, namelijk de impact van de omgeving op het bedrijf alsook de impact van het bedrijf op de omgeving. Zowel de financiële als klimaatimpact worden in kaart gebracht. We sluiten af met een aanzet tot actieplan en enkele eerste stappen naar rapportering.

Sessies
Dagdeel 1 22 oktober, van 12 tot 17 uur
Dagdeel 2 14 november, van 12 tot 17 uur
Waar
Buro Modern, Waregem

Wijmeriestraat 15
8790 Waregem 

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 1.100 (excl btw) voor de beide sessies
Kosteloos annuleren
10 werkdagen
Contact
Ilse Lanzilotta

Ilse Lanzillotta

03 829 25 25
Spreker(s)

Geert Janssens

hoofdeconoom - expert participatief ondernemen
ETION

Geert Janssens (1968) publiceert rond macro-economische onderwerpen en bedrijfseconomische vraagstukken. Hij is een kritisch denker over o.a. digitalisering en duurzaamheid. Als expert en pleitbezorger van participatief ondernemen helpt hij ondernemingen op weg naar hedendaagse businessmodellen gebaseerd op gedeeld leiderschap. Daarnaast is hij bestuurder in de non-profit. Hij is auteur van de boeken Waardevol werkloos, De muizenval, De bewuste belegger en Iedereen eigenaar.

Jeroen De Muynck

directeur Sustainability
Van Havermaet

Jeroen De Muynck startte zijn carrière bij KBC, maar stapte al gauw over naar de accountancy. Na 10 jaar kmo’s te ondersteunen op strategisch en financieel vlak, werd hij gebeten door de duurzaamheidsmicrobe. Hij werd op zelfstandige basis een sparring partner voor ondernemers om strategisch en duurzaam te groeien. Door de komst van de CSRD werd duurzaam ondernemen niet alleen een strategische keuze, maar ook een wettelijke verplichting. De materie werd dusdanig uitgebreid en complex, dat hij aan boord ging bij Van Havermaet, waar hij momenteel het nieuwe departement Sustainability trekt. Vanuit die hoedanigheid begeleidt hij vandaag bedrijven, groot en klein, in de transitie naar duurzaam ondernemen, zowel op strategisch als compliance vlak.