Duurzaamheid in de mode-industrie dankzij technologie

De modesector is een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Ondanks mooie verhalen over duurzaamheid en MVO-rapporten is er nog veel greenwashing. Toch zijn er tal van inspanningen om de modesector duurzamer te maken. Een daarvan is technologie.

Maak van deze crisis een kans

Opinie van Geert Janssens & Hilde Laga (De Tijd, 23 september 2022)
De energiecrisis slaat keihard toe. In zo'n omstandigheden is de verleiding groot om klimaatdoelen of duurzaamheidsplannen op te bergen en de focus te verleggen naar de economische overlevingsstrijd. Dat is echter een valse tegenstelling. Enkel duurzame bedrijven zullen op termijn overleven.

De natuurillusie

Doordenker van Hans Diels (Ondernemen, september 2022)
We moeten niet in de illusie verkeren dat de natuur steeds beter is. Kiezen voor de natuurlijke oplossing in plaats van de technologische oplossing kan ook negatief zijn.

"Groei is nodig, maar niet op de gangbare wijze"

Op ETION’s Zomerfeest in de weelderige Plantentuin van Meise, inspireerde Leen Gorissen, auteur en stichter van Center4NI, alle aanwezigen. Haar filosofie gaat uit van de natuur als onuitputtelijke bron van innovatieve ideeën. De afwezigen hadden ongelijk, al hebben ze nu gelukkig Ondernemen voor een paar cruciale inzichten.

Duurzaamheidstafel

Duurzaamheid… Iedereen heeft er de mond van vol. Iedereen wéét dat het nodig is. Maar hoe vertaal je het naar concrete acties? Acties die een reële impact hebben op je medewerkers en de omgeving van jouw organisatie?

In de ETION duurzaamheidstafel doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden inspiratie op om een volledige groene transitie in praktijk te brengen.

ETION jongeren: Conynsbergh grand cru

Als de druiven op hun dikst zijn, ontmoeten we je op Wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout. Voor een unieke combinatie van natuur vlak bij de stad en een inspirerend ondernemersverhaal met diepe historische wortels.

Wie dacht dat je voor uitstekende wijnen minstens naar het zuiden van Frankrijk moet, heeft het mis. Al in de 16de eeuw groeiden in onze regio wijnranken. Een eeuwenoude traditie die nieuw leven is ingeblazen door 8 gedreven ondernemers.

Van buzz naar blijver: circulariteit in de praktijk - voor kmo's

De gevolgen van de klimaatverandering en regelgeving zoals die rond CO2-uitstoot laten er geen twijfel over bestaan: de toekomst is circulair. Wie morgen nog een rol wil spelen, ambities heeft en futureproof wil werken, belandt vanzelf bij circulair ondernemen. Maar hoe zet je als kmo concrete stappen, op welke domeinen realiseer je impact en hoe til je circulair ondernemen in je bedrijf naar een hoger niveau?

Voedselbos als ultieme landbouwvorm

Omdat het klassieke landbouwmodel voor roofbouw zorgt en van de grond woestijnen maakt, ijvert Louis De Jaeger voor voedselbossen. “Het is een duurzame vorm van landbouw, die een symbiose vormt met de natuur”, zegt hij. “Jaarlijks wil ik honderdduizenden hectaren verduurzamen.”

Circulaire zakenmodellen

Door de impact van de klimaatverandering moeten ook de bedrijven anders gaan werken. Circulaire zakenmodellen kunnen een handig hulpmiddel zijn om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen. In deze videoblog legt Geert Janssens uit hoe.

Project Papillon - ‘Tien jaar zonder zorgen’

In zijn inspiratienota ‘Duurzame digitale businessmodellen’ legt Rogier Delanghe uit waarom product-dienstcombinaties zo interessant zijn. Ondernemen ging een kijkje nemen bij project Papillon, een samenwerking tussen BSH Home Appliances en SAAMO West-Vlaanderen. Doel is gezinnen met een laag inkomen helpen hun kosten te verminderen via energie-efficiënte huishoudtoestellen.