Digitale sessie met Geert Janssens: de Europese concurrentiekracht

Bij het uitreiken van medailles voor concurrentiekracht staat Europa sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet meer op het podium. Een deel van onze industrie dreigt zelfs gediskwalificeerd te worden. 

Dat Europa riskeert voor lange tijd geconfronteerd te worden met hogere energieprijzen, vraagt om een voorspelbaar beleid dat de energiemix diversifieert door in te zetten op elektrificatie. 

Z-Extra: Geert Janssens over onze concurrentiekracht

(Kanaal Z, 23 september 2024)
De Europese concurrentiekracht staat onder druk. Welk beleid is nodig om de positie van onze bedrijven te verbeteren? Francesca Vanthielen vraagt het aan hoofdeconoom Geert Janssens.

Geopolitiek is een blijvertje en de staat is terug

Een analyse van het Draghi-rapport door Hans Diels
Terwijl we ons een weg banen door de complexiteit van de wereldeconomie, wordt het steeds duidelijker dat traditionele paradigma's niet langer toereikend zijn. Het recente rapport van Mario Draghi over het Europese concurrentievermogen onderstreept een cruciale verschuiving: machtsverhoudingen hebben nu een grote invloed op economische banden en de staat is een centrale speler geworden in dit nieuwe landschap.

Waarom fabriekssluitingen de industrie teisteren

In De Standaard van 3-4 augustus gaf o.m. Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION, enige toelichting bij de moeilijkheden die onze industriële bedrijven momenteel ondervinden om het hoofd boven water te houden. Soms liggen specifieke oorzaken aan de basis, maar algemeen gaat onze economie gebukt onder hoge energie- en loonkosten.

Wat het Europese tripje van president Xi ons kan leren

Opinie van Hans Diels (Het Belang van Limburg, mei 2024)
De Chinese president Xi Jinping trekt door Europa, met een zorgvuldig uitgekiende agenda, selectieve uitnodigingen en cognac als wapen in de strijd. Als we onafhankelijker willen worden van China zullen we het spel op een intelligente manier moeten spelen.

De omelet van de internationale handel

De handel tussen het Westen en China is zoals een omelet. Eens ze is gebakken, kan je het wit en het geel van het ei niet meer uit mekaar halen. In deze video legt Geert Janssens uit waarom.

Verdwijnt onze Vlaamse industrie?

Het nakend faillissement bij Van Hool mag een flinke waarschuwing zijn. Naast lokale elementen spelen er immers hoe langer hoe meer ook andere concurrentiefactoren voor de hele Vlaamse en Europese industrie.

Tom Sauer: “De NAVO droeg veel bij tot de oorlog in Oekraïne”

Tijdens een sterk geapprecieerde sessie voor ETION pleitte hoogleraar internationale politiek Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) voor een moeilijke oefening: een analyse van het conflict in Oekraïne waarbij we ons ook inleven in de motieven van Rusland. Gespreksstof voor een interview in Ondernemen.

Koolstoftaks voor landbouwers zou de sector volledig hervormen

Opinie van Geert Janssens (Het Belang van Limburg, 10 februari 2024)
De boerenprotesten hebben de idee van minimumprijzen voor landbouwproducten weer vanonder het stof gehaald, al heeft dat in het verleden zelden gewerkt. Zou een koolstofheffing geen beter alternatief zijn voor de landbouwsector?

Het groene trilemma

De voorbije jaren werd duidelijk hoe dominant China geworden is in de supplychain van de hernieuwbare energieproductie. Van batterijen en zonnepanelen tot windmolens. Europa komt hierdoor voor een lastige keuze te staan. Hans Diels geeft meer duiding in deze video.