- ETION
- Kennis Verwerven
- “Klimaat-positieve Koffie Moet de Norm Worden”
“Klimaat-positieve koffie moet de norm worden”
3 februari 2022
Jaarlijks stoot de koffie-industrie wereldwijd zowat 80 tot 90 miljoen ton CO2 uit, waarvan alleen al 15 miljoen ton tijdens het brandproces. Dat is niet alleen een probleem voor het klimaat, maar ook voor de koffie-industrie zelf. Door de opwarming van de aarde zal tegen 2050 naar schatting 80% van de huidige koffieplantages verdwenen zijn.
De energie-experts van ingenieursbureau CEE ontwikkelden een technologie om de uitstoot van het koffiebranden tot nul te herleiden, maar de koffieproducenten aarzelen omdat het om zo’n radicale vernieuwing gaat. “Aanvankelijk keken de klassieke autoconstructeurs ook meewarig naar Elon Musk, maar met Tesla heeft hij die conservatieve industrie toch in een stroomversnelling gebracht. Omdat we sterk geloven in onze technologie, hebben we dan maar beslist om zelf koffie te gaan maken. Na de overname van een artisanale koffiebrander in 2017, ontwikkelden we de nieuwe technologie en eind 2019 hielden we Ray & Jules boven de doopvont”, vertelt partner Gert Linthout kort over de ontstaansgeschiedenis van het vernieuwende koffiemerk.
Tegen 2050 maken we de complete koffieketen CO2-vrij én eerlijk.
Breder smaakpalet
Het branden van koffie gebeurt al meer dan een eeuw volgens hetzelfde, eenvoudige procedé. De klassieke trommelbranders waarin de bonen al draaiend worden geroosterd, zijn echter ware energievreters. “Zeker de industriële branders, omdat ze de bonen op een heel korte tijd, meestal een 6-tal minuten, roosteren tegen temperaturen tot 600 C°. Wij kiezen voor de artisanale methode met een dubbel zo lange brandtijd tegen een lagere temperatuur tussen 200 en 230 C°, legt Gert Linthout uit. “Op die manier verliezen we niet alleen minder energie, we behouden ook veel meer aroma’s. Met maar liefst 800 mogelijke smaken hebben artisanale koffies een veel breder smaakpalet dan de industriële eenheidsworst met vooral bittere en houtige toetsen.”
Maar er is meer. Klassiek maakt de industrie gebruik van een batch-proces. Dit betekent dat de brander voor elk lot moet opwarmen en daarna weer afkoelen. Een gigantisch energieverlies is het logische gevolg. Ray & Jules tapt uit een ander vaatje. “In onze continu-installatie circuleren we slim de hete lucht terwijl de koffiebonen langzaam roosteren. Onze totale energiebehoefte is daardoor drie maal kleiner, waardoor wij onze koffie kunnen branden met de energie van de zonnepanelen op het dak van de fabriek”, zegt Gert Linthout. De naam Ray & Jules is overigens niet zomaar gekozen. Het eerste deel van de naam verwijst naar de zonnestralen, het tweede naar joule, de eenheid van energie.
Lees het volledige artikel in Ondernemen, december.