Werf eens een schoolverlater aan

Het is weer zover, deze week studeren er weer heel wat jongeren af aan de middelbare school, de hogescholen en universiteiten. Zij komen terecht op de arbeidsmarkt en zullen naarstig op zoek gaan naar hun eerste job.

Vaak stoten deze schoolverlaters echter op hun gebrek aan ervaring op de werkvloer. Zowat 10% van de schoolverlaters of zo’n 8.086 jongeren zijn daardoor na één jaar nog steeds op zoek naar werk. Als werkgever kun je daar iets aan doen.

Bied opleiding op de werkvloer aan

Er zijn verschillende manieren om jongeren ervaring te laten opdoen. Een van die mogelijkheden is een opleiding of stage op de werkvloer. Om het gebrek aan werkervaring weg te nemen, kan je een schoolverlater aanwerven voor een opleiding  in jouw bedrijf. Zo geef je niet alleen ervaring cadeau aan de schoolverlater, maar bouw je ook aan een waardevolle en geschikte nieuwe medewerker.

VDAB biedt daartoe verschillende formules van werkplekleren aan, om de kloof tussen de gevraagde competenties bij een vacature en het gebrek aan ervaring bij een nieuwe medewerker te dichten. Ook moeilijk in te vullen vacatures kan je sneller invullen met een opleiding voor nieuwe werknemers. Bovendien is de administratie beperkt, krijg je de nodige begeleiding van VDAB en kan een opleiding financieel voordelig zijn.

Meer informatie over welke vormen van werkplekleren interessant zijn voor jouw bedrijf, vind je op vdab.be/werkplekleren.

Werkplekleren voor laag- en middengeschoolde schoolverlaters

Heel wat laag- en middengeschoolde werkzoekenden hebben weinig ervaring op de werkvloer. De werkgoesting is er, maar de nodige competenties ontbreken wel eens. Ook dan is werkplekleren een goed idee.

Stel je iemand tewerk die jonger is dan 25 jaar en geen diploma hoger onderwijs heeft, dan heb je bovendien recht op een doelgroepvermindering in de vorm van een RSZ-vermindering per kwartaal. Een schoolverlater aanwerven heeft dus zeker ook financiële voordelen.

Je kan deze vermindering aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie via werk.be/doelgroepvermindering.