Amélie Matton

Goed doen voor de maatschappij

ETION: Het familiebedrijf blies vorig jaar 75 kaarsjes uit. Toch is de duurzame verwerking van medisch afval nog maar twintig jaar jullie hoofdactiviteit?

Amélie Matton: "Klopt, oorspronkelijk heette het bedrijf AMB (Atelier Mécanique du Borinage) en was het actief in onderaanneming voor ketelbouw en mechanica, vooral voor de mijnindustrie. Na de ondergang van die industrie vond het bedrijf zich in 2000 opnieuw uit door te focussen op de verwerking van medisch afval onder de naam AMB Ecosteryl. Dat medisch afval is een van de belangrijkste vormen van ziekteoverdracht, wat het tot een mondiaal probleem maakt. Onze missie bestaat erin om die gezondheidsproblemen op een milieuvriendelijke manier de wereld uit te helpen. We gebruiken nog altijd de historische werkplaatsen van AMB om de onderdelen van de Ecosteryl-ontsmettingsmachines te vervaardigen. Sinds 2021 opereren we volledig onder de naam Ecosteryl.”

ETION: Hoe bent u bij Ecosteryl terechtgekomen?

“Ik heb handelsingenieur gestudeerd aan de Louvain School of Management (LSM) in Louvain-la-Neuve, met milieu en internationale handel als specialisaties. Ik heb hier stage gelopen en ben later aan de slag gegaan in zowat alle afdelingen van het bedrijf. Ik heb onder meer de commerciële afdeling opgericht. In 2020 werd ik CEO.”

Als groeibedrijf krijg je veel kansen. Je moet niet alleen weten hoe je ‘ja’ moet zeggen, maar ook ‘nee’.

ETION: Jullie oplossing was een ecologische en een alternatief voor twee bestaande verwerkingen van medisch afval.

“Het familiebedrijf heeft een geavanceerde technologie ontworpen voor hergebruik van medisch afval, dat jarenlang verbrand werd of in een autoclaaf behandeld werd. Verbrandingsinstallaties zijn door de CO2-emissies erg vervuilend. Autoclaven zijn afgesloten drukvaten waarin water onder druk wordt gezet en verhit. Het nadeel van deze werkwijze is dat het afval niet verminderd wordt, de machines veel water gebruiken en een vrij beperkte levensduur hebben."

"Onze ecologische oplossing is een gepatenteerde technologie waarbij we het medische afval ontsmetten door middel van verhitting met microgolven. De technologie maakt geen gebruik van water en heeft ook geen uitstoot. Door het gebruik van droge warmte, hoeven we geen verontreinigd water te behandelen. We vinden het belangrijk om een technologie te ontwikkelen die goed is voor de toekomst en voor de wereld. Duurzaamheid is een belangrijke waarde voor het familiebedrijf. De maatschappij dienen en een bijdrage leveren aan een betere wereld, zijn de redenen van ons bestaan. Het is ook van belang om de medewerkers te motiveren.”

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen.