Experimenteren met werkplekleren

Voor sommigen is de eerste schooldag net achter de rug, voor anderen zijn de laatste herexamens in zicht en voor nog anderen lonkt een laatste korte vakantie. Velen vertrekken na een zonovergoten vakantie met een fris gevoel opnieuw naar het werk. Voor jou is het misschien een ultiem moment om met iets nieuws te starten. Een nieuwe job, een opleiding, een andere aanpak op het werk, … Kortom september is een maand vol goede voornemens en hernieuwde energie, ook op de werkvloer.

Waarom niet eens iemand opleiden op de werkvloer?

De schoolbanken zijn niet de enige plaats om kennis op te doen.  Heel wat jongeren laten ze zo gauw mogelijk achter zich, soms zonder diploma of getuigschrift. Toch hebben deze mensen vaak de competenties waar je als werkgever naar op zoek bent. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken en vooral aan de slag willen. Voor deze mensen kan jij als werkgever het verschil maken, door hen een opleiding op de werkvloer aan te reiken.

De individuele beroepsopleiding

Met IBO, of individuele beroepsopleiding, leid je iemand op bij jou op de werkvloer. Zo leert die werkzoekende de kneepjes van het vak en ondertussen werkt hij zich al in bij het bedrijf. Een IBO duurt tussen 1 en 6 maanden, naargelang de competenties die nog aangescherpt moeten worden. Aan het einde van de rit werf je de werkzoekende aan met een arbeidscontract en heb je er een gemotiveerde en op maat opgeleide werknemer bij.

Tijdens de opleiding betaal je bovendien geen loon maar een productiviteitspremie. Daarnaast krijg je begeleiding van VDAB en is de administratie beperkt. Kortom, een unieke formule voor on-the-job-training én voor het invullen van vacatures.

Geen vacatures, geen probleem!

Heb je op dit moment geen openstaande vacatures, maar ben je wel geïnteresseerd om werkzoekenden op te leiden? Dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om je werkvloer open te stellen voor werkzoekenden die ervaring willen opdoen. De beroepsinlevingsstage of BIS is daar een goed voorbeeld van. Met een BIS biedt je een werkzoekende een betaalde stage aan bij jouw bedrijf. Op die manier kan de werkzoekende kennis maken met de werkvloer én zijn of haar vaardigheden oefenen.

Ontdek nog meer mogelijkheden op vdab.be/werkplekleren.