Economische Outlook: Wat brengt 2019?

Fotograaf
iStockphoto.com

Zowel de wereldeconomie als de eurozone groeide het afgelopen jaar onverwacht snel. Een sterke arbeidsmarkt deed het aantal knelpuntvacatures oplopen tot recordhoogte en stuwde het consumentenvertrouwen fors hoger.

Inmiddels zijn de eerste tekenen van vertraging in zicht. De groeiende onzekerheid als gevolg van een nakende handelsoorlog en de moeilijke brexit-onderhandelingen beginnen reeds te wegen op het vertrouwen van investeerders. Bovendien krijgt Europa steeds meer af te rekenen met populisme en riskeert een nieuwe golf van migratie een periode van politieke instabiliteit in te luiden.

Hoe reëel zijn deze bedreigingen? Waar liggen de opportuniteiten? Met welke scenario’s moet je als bedrijfsverantwoordelijke rekening houden? Over welke hefbomen beschik je zelf? Welke kan je benutten om het verschil te maken?



In zijn zoektocht naar passende antwoorden nodigt Geert Janssens, hoofdeconoom ETION, enkele gastsprekers uit.


Jan Van Hove, chief economist KBC Group en professor Internationale Economie aan KU Leuven, legt uit hoe nefast brexit en een mogelijke internationale handelsoorlog kunnen zijn voor onze economische groei. Tijdens de sessie in Roeselare (5 december) zal zijn uiteenzetting vervangen worden door een gesprek met Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere en rasondernemer Jos Claeys (Westvlees / Belgian Pork Group).

 

Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, schetst de recentste trends op de arbeidsmarkt. Arbeidskrapte is een dagelijkse realiteit geworden waarmee werkgevers geconfronteerd worden: meer dan 1 op 7 wordt erdoor geremd. Je gaat echter best niet op de rem staan indien je met deze nieuwe marktrealiteit succesvol wil omgaan. Waar liggen de opportuniteiten?