Z-Extra: Geert Janssens & Thomas Van Eeckhout over participatief ondernemen

(Kanaal Z, 10 juni 2024)
Medewerkers die zich betrokken voelen in een bedrijf zijn loyaler en productiever. Die betrokkenheid is een absolute troef in de 'war for talent'. Francesca Vanthielen praat in deze aflevering van Z-Extra Geëngageerd Ondernemen met Geert Janssens en Thomas Van Eeckhout.

Je medewerkers motiveren via aandelenoptie­plannen?

Om medewerkers meer te binden aan hun bedrijf denken ondernemingen alsmaar vaker aan financiële participatie. Zo geraakte winstparticipatie al ingeburgerd bij de kleinere bedrijven. Participatie in aandelen zien we dan weer vooral bij beursgenoteerde ondernemingen. In deze video geeft Geert Janssens meer uitleg over aandelenoptieplannen.

Workshop: Participatieve ondernemingsvormen

Een organisatie die haar medewerkers ziet als eigenaars, krijgt medewerkers die ook handelen als eigenaars. De meest voor de hand liggende middelen om mede-eigenaarschap te stimuleren, zijn medewerkers laten delen in de winst of het kapitaal van een onderneming.

Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Welke zijn voor jouw organisatie een haalbare kaart?

Over één zaak had David Cameron het wel bij het rechte eind

Opinie Van Geert Janssens (De Tijd, 22 november 2023)
Medewerkers die aandeelhouder worden van het bedrijf waarvoor ze werken, vertonen gedrag dat bijdraagt aan de groei van de productiviteit. Wat uit Amerikaans onderzoek al langer bekend was, blijkt nu ook in het Verenigd Koninkrijk. Met dank aan David Cameron.

Belevingstrip Mondragón - Bilbao

!!! De reis is volgeboekt, maar je kan je registreren voor de wachtlijst mocht er een plaats vrijkomen.

Veerkracht en kwetsbaar leiderschap

Ondernemen sprak met Wietse Van Ransbeeck en Aline Muylaert, de winnaars van de ETION Leadership Award 2023. Met hun digitale platform CitizenLab overtuigden de jonge ondernemers intussen vierhonderd lokale overheden in binnen- en buitenland. “De belangrijkste ondernemerslessen van de voorbije jaren? Veerkracht, samenwerken en onze eigen leiderschapsstijl vinden.”

Aline Muylaert & Wietse Van Rans­beeck winnen ETION Leadership Award

Op 2 februari reikte ETION de jaarlijkse Leadership Award uit aan het jonge ondernemerskoppel Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck, oprichters en zaakvoerders van CitizenLab. Dit jaar stond de award in het teken van 'Bruggenbouwers'.

Workshop: Participatieve ondernemingsvormen (2023)

Een organisatie die haar medewerkers ziet als eigenaars, krijgt medewerkers die ook handelen als eigenaars. De meest voor de hand liggende middelen om mede-eigenaarschap te stimuleren, zijn medewerkers laten delen in de winst of het kapitaal van een onderneming.

Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Welke zijn voor jouw organisatie een haalbare kaart?

Betrokkenheid als wapen in turbulente tijden

In een snel veranderende wereld zijn organisaties op zoek naar medewerkers die wendbaar zijn en zin voor initiatief aan de dag leggen. Medewerkers die vol overgave de 'extra mijl' willen gaan, alsof ze zelf eigenaar zijn van de zaak. Dat soort betrokkenheid hebben organisaties nodig om in turbulente tijden het hoofd te bieden aan complexe uitdagingen.

Business Bites met Geert Janssens

Participatief ondernemen: de sleutel tot snellere processen, gemotiveerde werknemers en een hogere productiviteit

Wat mag je verwachten?

Personeel vinden en houden is anno 2022 een hele uitdaging geworden nu de War on Talent volop woedt. Om de strijd aan te gaan, toveren ondernemers tal van (loon)voordelen uit hun hoed. Van hogere lonen over deelname in de winst of de aandelenstructuur tot tal van extralegale voordelen. Vaak proberen ondernemers hun personeel via financiële participatie te verleiden.