Radicaal digitaal maar mét een menselijke touch!

Onze arbeidsmarkt is dagelijks in beweging. Het aantal vacatures stijgt en de groep van werkzoekenden wordt steeds kleiner. Ook digitalisering speelt een grote rol in de veranderende arbeidsmarkt. Bij VDAB staat digitalisering dan ook hoog op de agenda, zowel voor als achter de schermen.

De komst van artificiële intelligentie

De jongste generatie groeit op tussen iPads en games vol virtual reality. Het is dan ook cruciaal om in te zetten op onze 21ste eeuwse vaardigheden en soft skills, zowel als werkgever als werkzoekende.

Ook VDAB trekt daarom radicaal de digitale kaart. Het voorbije jaar hebben we onze dienstverlening geoptimaliseerd met de grote hoeveelheid data waarover VDAB beschikt én met de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI). Met AI brengen we de matching naar een hoger niveau.

Door jaarlijks miljoenen cv’s en jobs te analyseren, leert een intelligent systeem ons wie precies bij welke job past. Dat resulteert in accurate jobsuggesties voor werkzoekenden en zorgt ervoor dat jouw vacatures enkel bij de relevante werkzoekenden terecht komen. Zo weten we onder andere door het gebruik van AI dat werkzoekenden voor bepaalde jobs bereid zijn grotere afstanden te overbruggen dan voor andere jobs. Een manager maalt er bijvoorbeeld niet om een uur onderweg te zijn, terwijl een schoonmaker liever dichtbij werkt.

Het doel is om deze data nog beter in te zetten in functie van onze klant. Zo zal AI in de toekomst worden ingezet als persoonlijke assistent die de werkzoekende, werknemer of werkgever rechtstreeks met tips en tricks begeleidt. Denk maar aan suggesties als ‘deze kandidaat matcht voor 85% met jouw vacature. Overweeg een IBO om de competenties van de kandidaat aan te sterken’.

"AI zal in de toekomst worden ingezet als persoonlijke assistent die de werkzoekende, werknemer of werkgever rechtstreeks met tips en tricks begeleidt."

Open services: een quick-win voor elke werkgever

Bij VDAB verwerken we dagelijkse miljoenen data. Dat gaat van vacatures tot cv’s. Bij open services draait het vooral om de automatische uitwisseling van gegevens, iets waar zowel VDAB als heel wat bedrijven veel mee bezig zijn.

Open services is dus geen moeilijke ICT-taal, maar het betekent dat we constant data uitwisselen. Een mooi voorbeeld van onze open services is de vacature posting service. Je kan jouw vacatures met slechts één klik automatisch doorgeven aan VDAB én dat vanuit je eigen HR-systeem. Zo bespaar je een heleboel tijd bij het publiceren van vacatures. Mail naar openservices@vdab.be voor meer informatie.

Work out Room: een hub voor co-creatie rond de arbeidsmarkt

Heb je zelf een innovatief idee voor onze arbeidsmarkt? VDAB wil als netwerkregisseur met de Work out Room een broedplek creëren voor innovatie. Een plaats waar interne en externe stakeholders geïnspireerd en uitgedaagd worden en waar ze terecht kunnen voor ondersteuning en experiment bij de ontwikkeling van vernieuwende arbeidsmarktdienstverlening. We werken hiervoor samen met sparringpartners als de Sociale Innovatiefabriek en VLAIO. Zij bieden begeleiding aan op het vlak van ondernemerschap en zijn een belangrijke schakel bij het uitwerken van jouw ideeën.

Heb jij een idee voor een product of dienst rond vernieuwende arbeidsmarktdienstverlening? We luisteren graag naar jouw verhaal. Voor een kennismakingsgesprek, mail naar workoutroom@vdab.be.