Participatief werken via coöperatie

Het management van choco wil zoveel mogelijk eigenaarschap bij zijn medewerkers leggen. Als ondersteuning voor die cultuur werd gekozen voor de structuur en het aandeelhouderschap van een coöperatieve vennootschap.

Choco werd opgericht in 2002 als een coöperatieve. Op dat ogenblik was er veel jobhopping en opportunisme in de reclamesector, weet kernpartner Steven Pauwels: “We hebben toen meteen besloten daar niet aan mee te doen. We willen samenwerking gebaseerd op partnership, samen aan de kar trekken… Na reflectie kozen we voor het coöperatief model.”

"Als mede-eigenaar nemen onze mensen zelf het heft in handen."

Participatief werken

Steven Pauwels en zijn mede-oprichters hadden meteen het idee om er een werkerscoöperatie van te maken. Het idee van participatief werken was iedereen de kans te geven mede-eigenaar te zijn van de vennootschap en dus maximaal betrokken te zijn.

Vandaag is iedereen dat: “We zijn daarmee gestart en hebben eerst een viertal jaar gewerkt aan onze statuten rond aandeelhouderschap en de puzzel gelegd. Maar het is een utopie om met zijn allen samen over alles te beslissen want dat geeft chaos. We moesten onze werkwijze dus goed uitdenken en staken daar veel tijd in. In 2006 waren we klaar en sedertdien werken we met een gelaagdheid in aandelen.”

Cultuur

Ondertussen had het bedrijf gewerkt aan de bedrijfscultuur en daar is Steven Pauwels heel duidelijk over: “Het aandeelhouderschap en het coöperatieve model is slechts een ondersteuning. Het faciliteert enkel, het ondersteunt de cultuur en is niet meer dan de structuur. Onze cultuur komt op de eerste plaats. Daar staat of valt alles mee. We gaan namelijk nooit uit van macht, maar van kracht."

"Wie onze cultuur niet kan delen, geraakt hier trouwens niet binnen. Het begint namelijk allemaal bij mensen die zich kwetsbaar kunnen opstellen. Het participatieve zit in het echt samenwerken. Een medewerker moet zijn echte en waarachtige ik laten zien en openstaan voor persoonlijke groei in functie van het geheel.”