Leuven 2030: Hooverplein

Leuven 2030: een stad redt het klimaat

Op 20 maart heeft Iliana Ivanova, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, tijdens de Europese onderzoeks- en innovatiedagen het Missielabel voor klimaatneutrale en slimme steden toegekend aan 23 Europese steden. Als eerste Belgische stad krijgt Leuven deze erkenning voor het Leuvens Klimaatcontract, dat in detail beschrijft hoe de stad klimaatneutraal kan worden. Dankzij het label krijgt de stad gemakkelijker toegang tot de nodige financiering om dat doel te bereiken.

Het is zaak om privé-investeerders erbij te betrekken en ook mogelijkheden zoals burgerparticipatie te overwegen.

Niet vrijblijvend

Voor Europa is het duidelijk dat steden meer dan 70% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaken en instaan voor meer dan 65% van het energieverbruik. In dit opzicht is stedelijke actie cruciaal voor het beperken van klimaatverandering. Daarom nodigt het steden uit om inspanningen te leveren met het oog op de bindende toezegging van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te worden en ook tussentijdse engagementen aan te gaan. Leuven is van plan om tegen 2030 het nodige in stelling te brengen om haar uitstoot te verminderen met 80%. Met dat doel voor ogen intensifieert de stad haar samenwerking met de vzw Leuven 2030.

Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030, de organisatie die samen met Stad Leuven het klimaatcontract coördineert: “Het Leuvense Klimaatcontract is geen vrijblijvend klimaatinitiatief, maar een formeel contract met drie onderdelen: een actieplan met 86 concrete doorbraakprojecten, formele engagementen van de partners uit de Leuvense samenleving en een innovatief financieringsplan.”

86 projecten

Leuven 2030 heeft dus 86 doorbraakprojecten uitgewerkt waarvan er nu dertien volledig in detail zijn geanalyseerd op het vlak van kosten en risico’s. Negen van deze projecten zal Leuven 2030 op 11 juni voorstellen aan financiers die overwegen om de middelen op tafel te leggen om ze te realiseren.

Een van deze doorbraakprojecten betreft een nieuwe campus van KU Leuven waarvan de bouwvergunning in aanvraag is. Het gaat over het installeren van collectieve groene warmte op de Redingen-site in het centrum van de stad, waar de universiteit een nieuwe campus bouwt voor de faculteit geografie. Eerst was het plan om voor dit gebouw een geothermische installatie te voorzien om de vraag naar warmte en koeling op te vangen zonder CO2-uitstoot. In het huidige plan wordt die installatie overgedimensioneerd, zodat ook de omwonenden of andere partijen in de buurt van de groene warmte gebruik kunnen maken. Zo kan in één beweging de uitstoot van heel wat woningen en gebouwen aanzienlijk dalen.

Katrien Rycken: “Stad Leuven en Leuven 2030 focussen op de hindernissen voor dergelijke projecten. Hier is het bijvoorbeeld nodig om een tussenpartij te hebben om het nieuwe warmtenet uit te bouwen en te beheren om zo warmte te kunnen verkopen aan de gezinnen of organisaties in de buurt. De oprichting van dat warmtebedrijf wordt intussen door Stad Leuven en partners voorbereid.”

De teams onderzoeken ook waarom de twintig grootste Leuvense daken nu nog geen zonnepanelen hebben. Ze werken samen aan een gemeenschappelijke aanpak om daar verandering in te brengen. “Hier vragen we aan grote organisaties, zoals Arvesta, om hun dak ter beschikking te stellen voor zonnepanelen van de gemeenschap. Deze optie is geen business as usual voor een commercieel bedrijf, maar zo kan het wel zijn maatschappelijk engagement concreet aantonen. Het kan bijvoorbeeld de eigen werknemers betrekken bij een transitie weg van fossiele brandstoffen”, aldus Katrien Rycken.

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.