- ETION
- Kennis Verwerven
- Kathleen Vangronsvelt: Vierdaagse Werkweek Verdient Verder Onderzoek
Kathleen Vangronsvelt: vierdaagse werkweek verdient verder onderzoek
17 oktober 2024
Voor ons gesprek in Ondernemen ging Kathleen Vangronsvelt nog eens door het bestaande onderzoek over de vierdaagse werkweek met loonbehoud. De professor Organizational Behavior & HR aan Antwerp Management School ziet nog geen wetenschappelijke bewijzen van het blijvend positief effect van een kortere werkweek. Vangronsvelt: “De resultaten zijn niet eenduidig. Ook zie je in nogal wat van die onderzoeken initieel effectief meer productiviteit die nadien toch weer afkalft. In het begin is er mogelijk enthousiaste dankbaarheid, maar na verloop van tijd slijt die. Er is langlopend onderzoek nodig over verschillende sectoren heen om te weten wat hier allemaal speelt.”
Het zou interessant zijn om te onderzoeken of een kortere werkweek gepaard gaat met minder presenteïsme.
Henry Ford
Tegelijk vindt Kathleen Vangronsvelt dat het idee een kans moet krijgen. “We worstelen met een welzijnscrisis. Uitvalcijfers blijven stijgen en de productiviteit van grote groepen daalt. Wat me doet denken aan Henry Ford toen hij de zesdaagse werkweek in zijn fabrieken verkortte naar vijf dagen. De industrieel baseerde zich op productiviteitscijfers en voerde de verandering door, hoewel hij vanuit de industrie toen geridiculiseerd werd. Ford was geen idealist. Hij deed wat hij deed met het oog op meer productiviteit. Een logica die alle industrial captains uiteindelijk volgden. Maar het productiviteitsonderzoek van Ford destijds was relatief eenvoudig in een lopende bandsysteem. Kenniswerk is veel minder meetbaar. Als een kenniswerker productief is, of meer goede ideeën heeft, komt dat dan doordat de betrokkene meer uren klopt, beter geslapen heeft,… ? Dat weten we nog niet.”
Lees hieronder het volledige artikel in het septembernummer van Ondernemen. Zie ook onze artikels over de vierdaagse werkweek bij AFAS Software en bij Tryangle.