wereldbol met gloed en netwerk in handen van lachende vrouw

Hoe teams ondersteunen in een digitale transformatie?

Digitalisering helpt bedrijven efficiënter te werken en klanten te bereiken. In heel wat sectoren is digitaal dan ook het nieuwe normaal. Maar de omslag naar een digitaal georiënteerde organisatie of dienstverlening komt er niet zonder slag of stoot. Vooral intern botsen veel organisaties op menselijke obstakels, zoals veranderstress of weerstand in teams. Meer dan de helft van onze bedrijven worstelt met de culturele impact van digitale transformatie, zo bleek uit eigen onderzoek in april 2022.

Maar het kan ook anders! Vaak ligt de focus in een digitale transformatie op technologie, terwijl onderzoek toont dat mensen vooral nood hebben aan betrokkenheid, meedoen en het kunnen benoemen van wat zij belangrijk vinden in het veranderproces. Een mensgericht digitaliseringsproces dat medewerkers betrekt en ondersteunt in de transformatie, loont bovendien. Het leidt tot betere resultaten en meer tevredenheid bij de betrokkenen.

Benieuwd hoe je dit concreet aanpakt in jouw onderneming? Dan hebben we goed nieuws. ETION en Arteveldehogeschool ontwikkelden een online leerplatform dat organisaties begeleidt in het meekrijgen en ondersteunen van teams in een digitaal veranderproces. Het platform bevat vier modules met beeldmateriaal, getuigenissen, workshops, tips en handleidingen die organisaties gratis kunnen gebruiken:

  1. Inzicht in het digitaal ecosysteem
  2. Een collectieve visie op digitale transformatie
  3. Een cultuur- en waardentoets van de digitale verandering
  4. 10 tips voor een waarderend veranderproces

Het online leerpad kwam tot stand met de steun van het ESF en is te raadplegen op www.mensgerichtdigitaliseren.com.

Jochanan Eynikel geeft een woordje uitleg over de tool in het webinar 'Hoe krijg je teams mee in digitale verandering?' op YouTube.