Productiviteits­winst door AI kan medewerkers ten goede komen

Opinie van Jochanan Eynikel (De Tijd, 19 juni 2024)
De Nederlandse softwareleverancier AFAS voert een vierdaagse werkweek met behoud van loon in. Gaat het om een trendbreuk of slimme marketing?

Whitepaper Welzijn

‘Happy at work’, mogen we in geen geval als een evidentie zien. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid over welzijn en werkbaar werk op je werkvloer te waken. In deze whitepaper bespreekt Acerta de mogelijke steunmaatregelen om het financieel en mentaal welzijn van je medewerkers te verhogen.

Workshop Hoe implementeer ik duurzaam werk in mijn organisatie?

Ons land heeft meer werkenden nodig, kopte De Tijd onlangs. Om onze welvaart te behouden - zeker nu met de vergrijzende bevolking - moeten er meer mensen langer aan het werk. Maar hoe zorgen we daarvoor? Hoe garanderen we dat onze relatie met werk duurzaam is, dat wil zeggen, gezond en langdurig?

In deze workshop overlopen we aan de hand van enkele kernvragen de verschillende actoren in het spel: medewerkers, teams, leidinggevenden, HR, organisaties, het onderwijs en ons politiek bestel.  

Aanpasbaarheid meten en trainen via EEG

In hersenactiviteit kan men zien of een werknemer zich kan aanpassen aan een nieuwe werkcontext. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een hoogtechnologisch breinonderzoek van de Antwerp Management School (AMS) en Acerta in het NeuroTrainingLab.

Arbeidsdeal: het recht op deconnectie

Werknemers zijn digitaal steeds meer bereikbaar, waardoor het moeilijk(er) is om het werk los te laten. Het recht op deconnectie werd daarom opgenomen in de arbeidsdeal. Wat is dat? Wat houdt het in voor werkgevers? Els Meersseman van Acerta Consult legt het uit in deze videoblog.

Hoe teams ondersteunen in een digitale transformatie?

ETION en Arteveldehogeschool ontwikkelden een online leerplatform dat organisaties begeleidt in het meekrijgen en ondersteunen van teams in een digitaal veranderproces.

Mensgerichte aanpak bij digitale transformatie loont

Bedrijven die de medewerker centraal zetten in hun digitale transformatie, genereren meer betrokkenheid en resultaat in dat proces en zijn daardoor succesvoller, zo schrijft Jochanan Eynikel in zijn inspiratienota over mensgerichte digitalisering. Bedrijven als Callens en Omnia Travel bevestigen dit. Ondernemen sprak met Jan Van Steen en Tommie Duyvejonck.

Duurzame loopbanen: een oplossing voor de hr-uitdagingen van vandaag en morgen?

Acerta Podcast #11
Voor welke uitdagingen zijn duurzame loopbanen een oplossing? Hoe creëer je duurzame loopbanen? Je hoort het in deze Acerta Podcast, toekomstgericht én gebaseerd op feiten, met Hoogleraar Marijke Verbruggen en hr-experte Hannelore Van Meldert.

Hoe breng je verbinding in je organisatie?

Hybride werken gaat niet meer weg

In hun recente inspiratienota ‘De arbeidsmarkt in 2022: naar een nieuwe werkorganisatie’ concluderen de auteurs dat corona thuiswerken tot een belangrijk thema maakte bij sollicitaties. Ze zien uiteenlopende signalen, bijvoorbeeld dat medewerkers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken, dubbel zo vaak solliciteerden als wie wél die kans kreeg. En wie tijdens de coronacrisis vaak op kantoor aanwezig moest zijn, overweegt vaker een carrièreswitch.