Vrouw houdt handen voor haar mond na slecht nieuws

Respectvol ontslaan

Voorbereiding

Sylvie Dubois is Managing Partner bij advocatenkantoor ALTIUS. Voor haar is zowat elk ontslag het jammerlijk falen van een arbeidsrelatie. Die relatie begint de eerste werkdag. Daarom moeten beide partijen vanaf het begin constant helder communiceren, zodat een ontslag later een wederzijdse beslissing kan zijn. De twee partijen komen als het ware tot dezelfde conclusie, weet de advocate: “Natuurlijk is dat de ideale wereld. Maar als je eerlijk bent in de relatie en elk probleem steeds duidelijk aankaart en documenteert, bereid je je dossier al heel goed voor. Na een goede voorbereiding is een ontslag een spijtige maar logische formaliteit, volgend uit de feiten. Dan is een ontslag zeker respectvol. Ik blijf verrast wanneer een ‘werknemer van de maand’ de daaropvolgende maand wordt ontslagen. Dat kan eigenlijk niet.”

Sylvie Dubois

Na een goede voorbereiding is een ontslag slechts een logische formaliteit, volgend uit de feiten.

Corona

Magda Duerinckx, Manager Outplacement en Loopbaanbegeleiding bij het Acerta Career Center ziet werkgevers in coronatijden ook afscheid nemen van werknemers die ze in normale tijden nooit zouden ontslaan. Ze doen dat met pijn in het hart en hopen zelfs dat die medewerkers in betere tijden terugkomen. Het is dan nog meer van belang om goed en respectvol afscheid te nemen: “We stellen uit onderzoek vast dat 27% van de ontslagen werknemers bereid is om later naar dezelfde werkgever terug te keren. Als werkgevers goede contacten hebben onderhouden met de ontslagen werknemers en de offboarding goed hebben verzorgd, stijgt dat percentage naar 54%.”

Magda Duerinckx

We stellen uit onderzoek vast dat 27% van de ontslagen werknemers bereid is om later naar dezelfde werkgever terug te keren.

Cultuur

Mensen respectvol ontslaan doe je volgens een procedure, die geënt is op de normen en de waarden van je bedrijf. Dat is de visie van Patrick De Bruyn, People Operations Lead bij Cegeka. De Bruyn dacht na over de opbouw van een ontslagprocedure als expert bij een HR-dienstverlener. Hij kwam tot het besluit dat het ontslagproces, net als elk ander deel in de loopbaan van medewerkers, nooit los kan staan van de bedrijfscultuur: “Een mensgerichte bedrijfscultuur en een keihard ontslagproces gaan niet samen.” Voor hem moet elke onderneming nagaan hoe die normen en waarden kunnen worden vertaald naar het proces van afscheid nemen: “Bedrijf en medewerker ontwikkelen zich constant. Zodra beide partijen elkaar ontgroeien, moeten ze ingrijpen. Zowel de medewerker als de werkgever kunnen dan beslissen de arbeidsrelatie te beëindigen.”

Patrick De Bruyn