Philippe Bailleur

Philippe Bailleur over de leider als mogelijkmaker

Als organisatiecoach is Philippe Bailleur al meer dan 20 jaar een pionier in organisatieontwikkeling. Helpen losmaken wat vastzit, is de rode draad in zijn aanpak. Geïnspireerd op het nieuwe boek Navigate van hemzelf en Annette Meulmeester, schetst hij hoe leiders houvast kunnen bieden in complexe tijden.

Controle, maar …

Philippe Bailleur: “We zien de leider als een systeembouwer, als architect van een context waarin mensen optimaal waarde creëren voor de klant. Het is een kwestie van processen, systemen en omstandigheden scheppen waarin mensen optimaal kunnen werken.” Dat kan evident lijken, maar vandaag blijven nog veel leiders in de praktijk vooral bezig met het controleren van teamleden vanuit een hiërarchische positie.”

Niet dat er geen controle mag of moet zijn, maar die moet er dan wel zijn op de juiste zaken. Bailleur vertrekt van het klassieke voorbeeld: “Het aantal uren tellen dat mensen werken, zegt niet zoveel over hun performantie. We moeten dus nadenken over systemen die de ware performantie aan het licht brengen. Alleen zijn die niet altijd zo ondubbelzinnig te kwantificeren.”

Wie wil dat medewerkers de juiste keuzes maken, moet hen toegang geven tot de juiste informatie.

Transparantie

“Of ze vergen meer transparantie dan vandaag aanvaardbaar is in de organisatie”, zo bedenkt Bailleur: “Denk aan een situatie waarin je kritisch kijkt naar KPI’s, waarna beter zichtbaar wordt wie waarde creëert en hoe die wordt verdeeld. Misschien komen dan verhoudingen aan het licht die posities in vraag stellen?” Dan stel je vragen bij historisch gegroeide situaties die niet ideaal zijn. “Wie wil dat medewerkers de juiste keuzes maken, moet hen toegang geven tot de juiste informatie. Wie medewerkers wil motiveren en performanter maken, zal ze inzage moeten geven en op de koop toe nemen dat mensen dieper kunnen kijken naar wie wat bijdraagt.”

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen (onderaan deze pagina).

Winterevent ‘Mogelijkmakers’

Op maandag 5 februari (18.30 uur, Antwerpen) is Philippe Bailleur te gast bij ETION. Geïnspireerd op zijn gelijknamige kersverse boek Navigate vertelt hij hoe leiders houvast kunnen bieden in complexe tijden. We reiken dan ook de ETION Leadership Award 2024 aan echte chief enabling officer die op een waardengedreven manier omgaat met complexiteit, turbulentie en onzekerheid. Meer info & inschrijven.