illustratie opstijgende raket in een gloeilamp

Ondernemen met impact

Het postgraduaat ‘Ondernemen met Impact’ aan de Arteveldehogeschool bestaat uit verschillende modules die de studenten de nodige tools geven om hun businessidee te verfijnen en de verworven expertise toe te passen. Na het volgen ervan zijn ze voorbereid om hun eigen zaak op te starten of een ander elan te geven, met impact voor de omgeving en de maatschappij. De financiële steun van het ETION-fonds bedraagt 2.500 euro voor beurs- en 2.000 euro voor bijna-beursstudenten.

Inspirerende feedback

Femke Smessaert

Femke Smessaert volgde het postgraduaat omdat het een brede opleiding is. “Ik heb geografie gestudeerd en wist niets af van boekhouding, marketing of het opzetten van een website. Door de verschillende modules — financiële, juridische, marketing en marktonderzoek — kreeg ik een goede basis. De meerwaarde van het postgraduaat ligt in het feit dat het mensen bij elkaar brengt die allemaal hetzelfde doen, namelijk ondernemen. Je kunt je idee wel aftoetsen bij familie en vrienden, maar dat is niet hetzelfde als feedback krijgen van coaches en andere studenten. Zij kijken soms met een andere blik naar je ideeën.”

De meerwaarde ligt in het feit dat het mensen bij elkaar brengt die allemaal hetzelfde doen, namelijk ondernemen.

Ze kreeg een beurs van 2.000 euro voor haar ondernemingsplan dat jongeren op uitwisseling naar het buitenland wil ondersteunen en begeleiden. Zelf ging ze op haar zeventiende naar Ecuador met WEP. “Vaak is zo’n uitwisseling de eerste keer dat je voor langere tijd alleen ergens naartoe gaat waar je niemand kent”, legt Femke Smessaert uit. “Je bent plots verantwoordelijk voor alles: je moet zelf moeite doen om te integreren in je school en gastgezin en om vrienden te zoeken. En dan spreek je nog eens voortdurend een andere taal. Er is al ondersteuning voor praktische zaken, zoals het regelen van een visum en een gastgezin, maar ik wil focussen op de mentale en emotionele ondersteuning, de interculturele communicatie met het gastgezin en tips & tricks, zeg maar de persoonlijke groei tijdens de uitwisseling.”

Uitwisselingsstudenten moeten op een korte periode snel volwassen worden. Ze komen zichzelf tegen. “Vaak ervaren deze jongeren ook wel een soort druk om alleen maar positief te zijn over hun uitwisseling. Want een uitwisseling is vaak ‘het jaar van je leven’, een ‘once in a lifetime’. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom altijd gemakkelijk is. Ik wil er zijn voor hen: luisteren zonder oordeel en advies geven wanneer ze dit willen.”

Lees het volledige artikel in het septembernummer van Ondernemen.