- ETION
- Kennis Verwerven
- Loïc De Cannière: Microfinanciering Als Hefboom Voor Sociale Impact
Loïc De Cannière: Microfinanciering als hefboom voor sociale impact
12 augustus 2024
Midden jaren negentig werkte Loïc De Cannière voor het baggerbedrijf DEME. Daardoor kwam hij vaak in Afrika. “Ik hield me er bezig met de financiering van grote infrastructuurprojecten. Daar werd ik geraakt door de schrijnende armoede en maakte mezelf de bedenking — ik was toen veertig jaar — of ik iets kon doen. Maar ik wilde dat op een ondernemende manier doen, ondernemen is een belangrijke manier van zelfontplooiing.”
Sociale impact
Hij ging aan de slag bij Incofin, op dat moment een kleine coöperatieve die opgericht was door Vdk Bank in Gent. “Ik kreeg de opdracht om een turnaround te doen, want de manier waarop de coöperatieve gestructureerd was, was niet levensvatbaar. Dat is gelukt, zij het de eerste jaren met enige moeite.”
Hij richtte in 2009 Incofin Investment Management op, een fondsbeheerder die impactfondsen ontwikkelt. Het fonds helpt ondernemende mensen in opkomende economieën op weg, zodat ze hun eigen levensomstandigheden kunnen verbeteren. Deze impact realiseren ze door te investeren in duurzame microfinancieringsinstellingen die financiële diensten op maat aanbieden aan kleine, lokale ondernemingen. “Bij elke investering proberen we, naast een financieel rendement, ook een zinvolle, vooral sociale impact te hebben”, legt Loïc De Cannière uit. “Op die manier hebben mensen onderaan de sociaal-economische ladder toegang tot het economisch systeem. Die inclusie is de filosofie.”
Ons is het te doen om microkrediet- en microfinancieringsinstellingen die het belang van de klant vooropstellen.
Vandaag beheert Incofin 1,4 miljard euro aan activa. Het bedrijf investeert ook rechtstreeks in landbouwbedrijven die werken met duizenden kleine koffieboeren, en drinkwaterbedrijven, een nieuwe opkomende sector.
Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.