ETION Forum 2020: Closing the Circle

Fotograaf
Juliette Polak - Fleur Koning

Dankzij de verregaande automatisering en massaproductie van de tweede industriële revolutie, surften we honderd jaar geleden de ‘roaring twenties’ in op een golf van ongekende mogelijkheden. Het was een periode van snelle groei, euforie en consumentisme, die echter in mineur eindigde met de beurscrash op Wall Street in 1929 en de Grote Depressie die eruit voortvloeide.

Eén eeuw later zitten we weerom te midden van een industriële revolutie. Maar waar men zich destijds weinig zorgen maakte over grondstoffen, energie of het klimaat, is dit vandaag totaal anders. De mens is perfect in staat om deze factoren in rekening te brengen en duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen, maar dit vergt wel een zeer grote mindshift van zowel producenten als consumenten. We staan voor gigantische uitdagingen; een fundamentele transformatie van ons economisch denken dringt zich op.

Keynote

Volgens ondernemer en innovator Thomas Rau is het mogelijk om een dergelijke economische transformatie op een rendabele manier in de praktijk te brengen. Stel je in dat verband een economie voor waarin consumenten niet langer ‘eigenaars’ maar ‘gebruikers’ worden, materialen rechten krijgen en afval verleden tijd is. In een dergelijke, circulaire economie verkopen producenten geen lampen maar licht, en blijven zíj de eindverantwoordelijke voor hun product. Ze hebben dan niet alleen belang bij een duurzame productie van die lampen, maar ook bij hun lange levensduur, goed onderhoud en efficiënte recyclage.

Licht, verwarming, huisvesting, mobiliteit, wasmachines,… ze kunnen allemaal op die basis worden aangeboden. Eigenlijk creëren nieuwe technologieën en innovatieve businessmodellen vandaag voor bijna alle sectoren kansen om een lucratieve duurzaamheidsrevolutie tot stand te brengen. 

Benieuwd waar jouw mogelijkheden zitten om de cirkel rond te maken? Laat je op maandag 14 september inspireren op het ETION Forum 2020 en reserveer nu alvast je plaats!