Corona maakt waarde van werk zichtbaar

Fotograaf
Jan Locus

De coronacrisis beïnvloedt de functie van werk in de samenleving. ‘Zowel de positieve als negatieve aspecten worden uitvergroot’, zegt ETION-businessfilosoof Jochanan Eynikel in De Standaard van 20 mei.

Op weinig dingen heeft de coronacrisis zoveel invloed als op werk. Thuiswerkers missen het contact met de collega’s. Of ze merken hoe heerlijk het is om niet elke dag in de file te moeten staan. Er zijn mensen die hun job noodgedwongen anders zijn gaan invullen. Nog weer anderen stellen zich vragen over hoe zinvol hun werk eigenlijk is.

“De betekenis van werk verandert, de werkbeleving staat onder druk”, zegt businessfilosoof Jochanan Eynikel, die werkzaam is bij de denktank ETION. Vlak voordat het virus toesloeg, publiceerde hij een boek over de zin en betekenis van werk en bedrijven: Check-in. “Het virus wekt als een soort deeltjesversneller: zowel de positieve als de negatieve aspecten van werk worden erdoor uitvergroot.”

Heel wat mensen zijn anders gaan aankijken tegen hun dagelijkse werk. Eynikel: “Door de crisis gaat iedereen zich vragen stellen over zichzelf. Veel mensen zijn meer op zichzelf teruggeworpen, ze ervaren wat de crisis doet met hun leven en hun gezin. Velen zien hun werk ineens wegvallen, anderen moeten hun job anders invullen. De crisis confronteert ons met wat werk voor ons betekent.”