Themagroep: ETION Denkt Door (Geel)

Wat als je jouw ondernemerschap vanuit vier krachtige perspectieven zou kunnen benaderen? In 2025 duiken we tijdens vier inspirerende sessies diep in de kern van ondernemerschap, met inzichten van onze experts.

Sessie 1 - Hans Diels:  (Geo)politieke blik op ondernemerschap (11 februari)

Themagroep: ETION Denkt Door (Lokeren)

Wat als je jouw ondernemerschap vanuit vier krachtige perspectieven zou kunnen benaderen? In 2025 duiken we tijdens vier inspirerende sessies diep in de kern van ondernemerschap, met inzichten van onze experts.

Sessie 1 - Hans Diels:  (Geo)politieke blik op ondernemerschap (5 februari)

Outlook Late Night: hoe staat de wereldecono­mie ervoor in 2025?

Drie gerenommeerde experten - Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis), Annelore Van Hecke (Belfius Strategic Research) en Marc Vanheukelen (voormalig EU-ambassadeur) - nemen plaats op de sofa bij Geert Janssens voor onze jaarlijkse economische vooruitzichten. Opzet van elke sessie: de hachelijke situatie van de wereldeconomie inschalen.

Outlook 2024: Welvaart onder druk

Tal van internationale risico’s bedreigen het Europese welvaartsmodel. De klimaattransitie maakt deze uitdagingen nog complexer. Valt deze puzzel überhaupt nog te leggen? De vier panelleden van Outlook Late Night reageren op vijf stellingen gelanceerd door Geert Janssens.

Kwartaalupdate (digitaal) 2024

De dolle, dagelijkse nieuwscyclus wordt gedomineerd door razendsnel fluctuerende markten, disruptieve technologieën en geopolitieke dreigingen. In een wereld die bol staat van 24/7 breaking news, is het niet altijd eenvoudig om de rode draad te vinden. Met de ETION Kwartaalupdate zie je weer snel het bos door de bomen!

We bellen stipt om 16 uur in. Geert Janssens (hoofdeconoom) en Hans Diels (expert geopolitiek) geven je in een half uur een update van wat er op economisch en geopolitiek vlak speelt. 

Het trilemma van de centrale banken

Opinie van Geert Janssens
Alsof het allemaal nog niet uitdagend genoeg was, kregen centrale banken er de voorbije maanden nog een extra uitdaging bij. De stabiliteit van het bankwezen als extra parameter beperkt de manoeuvreerruimte nog meer.

Waarom de geldpers geen oplossing biedt?

De moderne monetaire theorie stelt dat een overheid met een eigen munt haar schulden niet per se moet betalen met belastinginkomsten, maar ook simpelweg met het drukken van nieuw geld. Biedt de geldpers werkelijk een oplossing? Of is dat te mooi om waar te zijn? In dit webinar legt Geert Janssens het allemaal haarfijn uit.

De nieuwe theorie van de geldpers

De inspiratienota van ETION-­hoofdeconoom Geert Janssens is geen pleidooi om MMT in te voeren. “De theorie geeft enkele aanzetten om iets nieuws te leren. Een grondige lezing van MMT brengt inzichten bij over de werking van de Europese Monetaire Unie, de aanpak van de pandemie en de financiering van de klimaattransitie. De oorlog in Oekraïne zet deze vraagstukken nog meer op scherp.

Moderne Monetaire Theorie: de praktijktoets

MMT stelt dat schulden ook kunnen worden voldaan met het drukken van nieuw geld. Dit is te mooi om waar te zijn. MMT is echter veel meer dan een geldpers. De theorie laat ons door een andere bril kijken naar de werking van ons huidig macro-economisch systeem. Deze inspiratienota is geen pleidooi om MMT in te voeren, maar geeft enkele aanzetten om er iets uit te leren.

Wordt het inflatiespook een nachtmerrie?

De perfecte storm

Het onverwacht snelle herstel van de wereldeconomie heeft in het voorbije jaar een perfecte voedingsbodem gecreëerd voor inflatie. Energie en grondstoffen veerden spectaculair terug van een historisch dieptepunt. De mentale shift inzake klimaattransitie duwde ook op de termijnmarkten de prijzen verder de hoogte in. De prijs van koolstof steeg met een veelvoud. Geopolitieke kwesties maken de puzzel nog complexer. Ondertussen werden producten en halffabricaten duurder als gevolg van wereldwijde logistieke problemen in de aanvoerketting.