Vrouw kijkt nadenkend omhoog

Work-up call!

We zullen met z’n allen langer moeten werken. Dat staat nu wel vast. We kunnen het ons dan maar best zo comfortabel mogelijk maken. Want voorlopig heeft de Vlaming daar toch niet heel veel zin in, om later op pensioen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je graag werkt én blijft werken in de toekomst? En ligt de opdracht enkel bij de werkgever?

Het antwoord op die vraag luidt volmondig ‘nee’. Natuurlijk is er een zekere rol weggelegd voor de werkgever. Bedrijven zorgen er best voor dat ze hun personeel (en dus ook de kennis en vaardigheden) behouden tot aan het pensioen van de medewerker. Maar je kan zelf ook je verantwoordelijkheid opnemen.

Stel je werk in vraag

Sleep je jezelf uit bed, is de lunch het leukste onderdeel van je werkdag of kijk je dinsdagochtend al uit naar het weekend? Dat is een work-up call. Het is hét sein dat je actie moet ondernemen om je loopbaan in beweging te brengen. Een nieuwe uitdaging bij je huidige werkgever of een nieuwe job kunnen je energie weer opkrikken.

Ga voor een online opleiding

Omdat jobs continu veranderen, neem je best een korte omweg richting die nieuwe uitdaging. Met een opleiding, zoals Frans, sales, e-commerce, samenwerken of een opfrissing Excel. De mogelijkheden zijn eindeloos en ermee starten is laagdrempelig. Zeker als je kiest voor een online opleiding, een workshop of een webinar. Dat zijn korte hapklare opleidingen die je op je eigen tempo volgt, waar en wanneer het jou uitkomt. Dus geen excuses zoals ‘daar heb ik geen tijd voor’ of ‘op dinsdag ga ik al tennissen met vrienden’.

Liever de handen uit de mouwen dan niets om handen?

Want geef nu toe, werken is leuker als het goed vooruitgaat en de dagen voorbijvliegen. Handen uit de mouwen en investeren in jezelf, dat is levenslang leren. Voorlopig scoren we als Belgen nog redelijk slecht als het gaat over permanent bijleren. De Scandinavische landen doen het bijvoorbeeld een pak beter. Toch is het een investering (van tijd, wilskracht, …) die oplevert op de lange termijn. Blijven leren tot aan je pensioen, en ook daarna, is dus de boodschap.

  • Neem een kijkje op blijfleren.be en ontdek de mogelijkheden van levenslang leren.