Waarom groeibedrijven moeten investeren in hun raad van bestuur

Ze bestaan nog steeds, de koele minnaars van ‘corporate governance’. Je weet wel, ondernemers die niet hoog oplopen met al die wettelijke voorschriften, bestuurlijke aanbevelingen en al maar strengere transparantie- en controlemechanismen. De wettelijke conventies en maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van deugdelijk bestuur zijn helaas niet aan hen besteed.


Gelukkig bekijken de groeigedreven stichters van technologiebedrijven dit met een andere bril. Zij beseffen dat een ondernemer met serieuze groeiplannen en/of een aanzienlijke financieringsbehoefte vandaag beter niet zonder een actieve raad van bestuur te werk gaat. Maar hoe haal je dan als ondernemer de maximale return uit je raad van bestuur? Hoe kan je vanuit al die codes, regels en voorschriften de beste bestuurlijke oplossing op je eigen maat uitwerken?

We gingen hierover te rade bij prof. dr. Philippe Haspeslagh, die een brede theoretische en academische kennis over deugdelijk bestuur combineert met een gevarieerde praktijkervaring. Hij is niet alleen raadgever van tientallen ondernemers maar ook bestuurder, oprichter, investeerder of voorzitter van een aantal ondernemingen, gaande van een start-up tot het diepvriesgroentenbedrijf Ardo van de eigen familie.

“Kies zeker niet voor een raad die enkel dossiers formeel goedkeurt en af en toe wat intelligente vragen stelt.”