Illustratie van schakelketting bestaande uit lijnen en kubussen

Toepassingen van blockchain

Rudi Peeters

In een druk bijgewoond webinar van ETION begeesterde Rudi Peeters het publiek met een introductie op blockchain. Sprekend was de lange lijst van concrete toepassingen van deze nieuwe technologie die nu al gebruikt worden. Sommige zijn nog embryonaal, maar een aantal bieden vandaag al concrete voordelen voor de gebruikers.

In het Digital City Pole project wordt een netwerk van 20 innovatieve verlichtingspalen geïnstalleerd in het Wetenschapspark Arenberg in Leuven. De eerste paal staat al voor de deur van Option. Die beschikt niet alleen over moderne ledverlichting, maar is aangesloten op het glasvezelnetwerk om later te kunnen dienen als 5G-zendmast. Hij heeft ook een camera waarmee de stad de verkeersdrukte in de buurt kan monitoren en beschikt over sensoren om fijn stof en CO2 te meten. Daarnaast is hij ook verbonden met laadpalen voor elektrische auto’s. Bedoeling is om de hele buurt daarmee uit te rusten, zodat de e-wagens van de toekomst niet alleen stroom kunnen laden, maar ook weer afgeven wanneer het netwerk dat vraagt.

We zien opportuniteiten voor verschillende types ondernemingen om de opvolging van orders en betalingen te verbeteren.

Energycoin

“Op die manier wordt voortdurend elektriciteit van het net gehaald en er ook opgezet. Daar hoort ook een vergoeding bij. Met KBC zorgen wij voor de verwerking van die duizenden microtransacties in de smart wallets van alle betrokkenen. Die settlement doen we met een blockchaintoepassing. Daarvoor werken we trouwens nauw samen met de Nationale Bank van België om die virtuele munt — energycoin — in de toepassing volledig in te dekken. Dan is die munt evenveel waard als een euro en ook even stabiel. Niet zoals het grillige parcours van de bitcoin dus”, lacht Rudi Peeters, CIO van KBC.

  • Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen [PDF, 2 blz., 1,54 MB].