Roadmap naar 'participatief ondernemen'

Fotograaf
iStockphoto.com

Recent sloegen ETION en de Universiteit Antwerpen (meer bepaald onze ETION-expert Hans Verboven) met steun van de Vlaamse Overheid de handen in elkaar om een roadmap naar participatief ondernemen uit te tekenen. Deze roadmap is een handleiding die het mogelijk maakt om een participatieve aanpak in een organisatie of onderneming op een gestructureerde wijze in te voeren. Het document werd gestoffeerd met de ervaringen van verschillende pilootbedrijven, waaronder ook heel wat van eigen bodem.

De roadmap is niet te nemen of te laten. Hoewel participatief ondernemen een totaalaanpak veronderstelt, is het perfect mogelijk dat de lezer gaat voor een introductie à la carte waarbij de meest voor de hand liggende elementen eerst worden ingevoerd. Klassiek is dat men via een bonussysteem (CAO-90) elementen van inspraak en zelfsturing op de werkvloer koppelt aan collectieve doelstellingen die het resultaat van het boekjaar mee bepalen. De winstpremie biedt perspectief om die link meer expliciet te maken.

Aandelenparticipatie

Aandelenparticipatie door medewerkers kan het gevoel van eigenaarschap bij medewerkers verder versterken. Het veronderstelt hoe dan ook een sterke betrokkenheid en grote verantwoordelijkheidszin bij medewerkers ten aanzien van het resultaat en de continuïteit van de onderneming.

Aandelenparticipatie is geen must, maar ligt in het logisch verlengde van ver doorgedreven participatieve aanpak. De cases tonen aan dat mede-eigenaarschap van medewerkers interessant kan zijn voor ondernemingen die een doorstart maken of geen opvolging hebben. Ook het coöperatief model komt dan om de hoek kijken.

  • Voor organisaties die stappen willen zetten in de richting van participatief of coöperatief ondernemen, heeft ETION (Geert Janssens) een op maat gemaakt aanbod uitgewerkt. Samen met Grant Thornton (Hilde Gaublomme) en CERA (Hannes Hollebecq) richten we workshops in; een meer op maat gemaakte 'in-company' begeleiding is mogelijk op aanvraag
  • Lees ook onze inspiratienota 'Coöperatief Ondernemen', waarin we samen met CERA de contouren van succesvol mede-eigenaarschap uit de doeken doen op basis van de ervaringen bij Mondragón (de grootste werkerscoöperatie van Europa) alsook cases van eigen bodem.