Raimondo Otten (BOMA): "Timmeren aan de circulaire weg"

BOMA levert reeds 46 jaar schoonmaakoplossingen. Duurzaamheid en circulariteit staan daarbij al lang met stip vermeld in de missie.

In aanloop naar het ETION Forum 2020 dat plaatsvindt op 14 september rond economische mindshift en de duurzaamheidsrevolutie, sprak Ondernemen met Raimondo Otten. Otten is business development director bij BOMA, dat instaat voor de levering van producten, machines en materialen aan de schoonmaakbranche in Nederland, Frankrijk, Luxemburg en ons land.

Het familiebedrijf is aan de tweede generatie toe en staat voor duurzaamheid, mobiliteit en technologie, zo stelt Raimondo Otten: “We zijn al lang bezig met duurzaamheid en sloegen al jaren geleden de weg in naar circulariteit.” BOMA wil een regisseur zijn die alle spelers in de schoonmaakbranche oplossingen biedt en zo de klanten ontzorgt. Die ambitie noemen ze ONE ZERO: “We beogen daarmee drie doelen. We willen dé facilitaire leverancier voor onze klant worden, met één oplossing, die zero impact heeft. Via één stop, één factuur, één communicatie … willen we komen tot nul zorgen en nul impact op het milieu.”

“We streven verder naar logistieke efficiëntie, duurzame schoonmaak en de ontwikkeling van digitale intelligentie.”

Begin met jezelf

Otten noemt het DNA van het bedrijf positief, betrokken en hands-on. BOMA timmert al jaren aan de duurzame en circulaire weg en begon bij de eigen organisatie. Het was het eerste bedrijf dat een samenwerking aanging met de B2B-tak van Ecover, dat enkel met milieuvriendelijke onderhoudsproducten werkt. “Ondertussen werken we steeds meer met dat soort producten, via Greenspeed. Veel van deze producten zijn ‘Cradle to Cradle Gold’-gecertificeerd, een certificaat dat onze middelen hebben omdat ze milieubevorderend zijn. Denk aan probiotica, goede bacteriën die gezonder zijn voor het milieu. Dat betekent dat we een positieve impact realiseren op de omgeving.” Het bedrijf werkt steeds meer met hernieuwbare grondstoffen en milieusparende producten. Het gebruik van microvezel zorgt ervoor dat het verbruik van water en chemicaliën wordt teruggeschroefd.