Op naar een hybride economie

Fotograaf
GF

Als digitale vernieuwer gelooft Chris De Herdt, de oprichter van het parkeerdeelbedrijf PARKLE, in een hybride mo-del. Klassieke en deeleconomie kunnen elkaar omarmen.
 
Deeleconomie bestaat al jaren. Gezamenlijke noden worden reeds lang opgelost via gezamenlijke aankopen. Daarbij kwam de overheid zelfs geregeld tussen. Vandaag heeft de digitalisering echter de wereld totaal veranderd, zo analyseert Chris De Herdt: “Met de nieuwe technologieën en de smartphone zijn er geen grenzen meer aan het connecteren van mensen. De deeleconomie werd groot dankzij de mogelijkheid om snel ideeën te lanceren en draagvlak ervoor te creëren. De vaak zeer positieve insteek wordt echter niet steeds ondersteund door een volwaardig businessmodel. Die ideeën zijn dan geen lang leven beschoren.”

“Een goede deeleconomie moet circulair zijn en impact hebben op de maatschappij.”

Dat korte leven van ideeën is ook niet zelden het gevolg van het gebrek aan regelgeving. De mening van Chris De Herdt sluit nauw aan bij wat Alexander Van Laer elders in deze Ondernemen verkondigt: “We zijn vaak pas begonnen en men komt ons al vertellen dat we ons buiten de wet begeven. De nieuwe modellen gaan zo snel dat er nog geen regelgeving voor bestaat. Wie nadeel of gewoon al concurrentie denkt te gaan ondervinden, gaat in ons conservatief land al snel naar het juridische kijken om zich te verweren. We houden immers niet van veel verandering.”